Novo naučno saznanje: I evropske rijeke zagađene plastikom

Radiosarajevo.ba
Novo naučno saznanje: I evropske rijeke zagađene plastikom
Foto: AA / Keln

U devet evropskih rijeka pronađeni su komadići mikroplastike, što predstavlja novo naučno saznanje, jer se do sada smatralo da se transformacija plastike u mikroplastiku događa samo u moru, pod utjecajem sunca i talasa.

Naučnici su od maja do novembra prikupili 2.700 uzoraka vode iz Temze, Elbe, Rajne, Sene, Rone, Garone, Loare i Ebra i u svim rijekama su pronađeni komadiće plastike.

Od Temze do Tigrisa rijeke opasno zagađene antibioticima

Najzagađenija rijeka na našem kontinentu je Dunav.

Ovaj projekat su proveli Fondacija "Tara oušn" u saradnji sa 16 laboratorija i koordinaciji sa francuskim Nacionalnim centrom za naučna istraživanja.

"Ovo istraživanje baca novo svjetlo na naše viđenje zagađenja mora plastikom", rekao je istraživač iz francuskog Centra Žan-Fransoa Giljon.

On je rekao da se smatralo da se transformacija plastike u mikroplastiku događa u moru, pod utjecajem sunca i talasa, ali je sada utvrđeno da se taj proces odvija i u rijekama, prenosi Srna.

Naučnici ističu da su ovi uzorci potvrdili njihovu hipotezu o sveprisutnosti mikroplastike u evropskim rijekama.

Prema nedavnom istraživanju u okviru Projekta "Sredozemlje", nivo mikroplastike u Sredozemnom moru je u porastu.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je u augustu da se mikroplastika nalazi i u pijaćoj vodi.

Fondacija "Tara oušn" navodi da su metode da se ovaj problem riješi reciklaža plastike i smanjenje aditiva u proizvodnji plastike.

Naučnici će na osnovu uzoraka pokušati da odrede kvantitet otpada, a analizirat će se i DNK organizama koji žive na komadićima plastike.

Mikroplastika potiče od mikrokomadića u kozmetici i zubnih pasta ili iz takozvane fragmentalne plastike. Komadići plastike često apsorbuju zagađivače i postaju veoma toksični.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije