Čajne vrećice ispuštaju milijarde čestica mikroplastike

Radiosarajevo.ba
Čajne vrećice ispuštaju milijarde čestica mikroplastike
Foto: Pixabay / Ilustracija

Ako vaš omiljeni proizvođač čaja koristi plastične filter vrećice za čaj, vjerovatno u sebe svakodnevno unosite veliku količinu mikroplastike.

Naime, prema najnovijem istraživanju, pojedinačna plastična vrećica čaja, koja se kuha na temperaturi od 95 stepeni Celzijusa, u šoljici otpušta oko 11,6 milijardi čestica mikroplastike i 3,1 milijardu čestica nanoplastike, piše Science Alert.

Da bismo slikovitije prikazali koliko se čestica mikroplastike nalazi u šoljici čaja pripremljenog iz plastične filter vrećice, dobro će poslužiti podatak o trenutnoj procjeni godišnjeg unosa mikroplastike.

Procjenjuje se da godišnje prosječno konzumiramo preko 74.000 čestica mikroplastike, a prema ovom istraživanju, u jednoj šoljici ovako serviranog čaja nalazi se gotovo 200.000 puta više čestica te vrste.

Mikroplastike ima posvuda. U prodavnicama se puno proizvoda nalazi zamotano u plastiku, a često dio toga završi i u samoj hrani. Osim toga, u našem okolišu nalazi se nevjerovatna količina čestica mikroplastike. Mada se odnedavno čovječanstvo sve više trudi smanjiti uporabu jednokratne plastike, šteta je već učinjena. Naime, svi oni plastični tanjuri, boce i slamke koji su se imali priliku donekle razložiti, a nisu pravilno reciklirani, u određenoj mjeri još uvijek se nalaze u našem okolišu u formi mikroplastike.

Koliko nam to može naškoditi?

Mada za sada još uvijek ne znamo kakvu tačno štetu nanosi mikroplastika kada se nađe u našem organizmu, naučnici su u ovoj studiji proučili u kojoj se mjeri ona probija u tijelo malenih vodenbuha (Daphnia magna).

Stavili su te životinjice, velike samo nekoliko milimetara, u različite otopine čaja napravljenog iz plastičnih filter vrećica: u onu s 50 posto tog čaja, 5 posto i 0,5 posto.

"Čestice mikroplastike uočili smo u vodnebuhama koje su bile izložene 50 postotnoj i 5 postotnoj otopini, dok ih nismo zabilježili u kontrolnoj skupini“, piše u studiji.

Sva sreća, pa je tek nedavno nekim svjetskim proizvođačima čaja palo na pamet da koriste plastične filter vrećice. Kod nas su još uvijek u širokoj upotrebi one papirnate, no bilo bi pametno redovno provjeravati je li se neki naš proizvođač ipak odlučio prebaciti na plastične filter vrećice.

Dakle, ako želite biti sigurni da u sebe ne unosite ogromne količine mikroplastike prilikom dnevne rutine ispijanja čaja, imate nekoliko mogućnosti: provjeriti kakve vrećice koristi vaš omiljeni proizvođač, sami pripremati čaj i kupovati papirnate filtere, pripaziti da nabavljeni filteri nisu obloženi plastičnim slojem ili koristiti neki drugi proces za filtriranje čaja, poput cjediljke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije