Biljni čajevi koji pomažu u borbi protiv stresa

Radiosarajevo.ba
Biljni čajevi koji pomažu u borbi protiv stresa
Foto: Unsplash.com / Ilustracija

Iako kažu da je mala količina stresa dobra za zdravlje, ako se radi o povećanom i stalnom stresu, može utjecati na zdravlje probave, živčani sistem, respiratorni sistem, nemogućnost začeća, kardiovaskularni i imunološki sistem, piše Ordinacija.hr.

Probajte ove čajeve koji vam mogu pomoći da se malo umirite kada ste pod stresom.

Čaj od mente: Čaj od mente prije spavanja umiruje organizam i pomaže lakše zaspati. Smanjuje glavobolju te želučane tegobe uzrokovane stresom. Metvica se upotrebljava u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji, što dovoljno govori o njenoj svestranosti.

Čaj od kamilice: Ako ste često pod stresom vrijeme je da se okrene iznenađujućem djelovanju kamilice. Ova biljka je odavno poznata kao opuštajuće, smirujuće sredstvo. Kamilica naime sadrži tvari koje utječu na iste dijelove mozga poput lijekova za anksioznost.

Čaj od lavande: Lavanda djeluje veoma umirujuće i vrlo je popularna u aromaterapiji, stoga ne čudi što se koristi od antičkih vremena. Kao prirodan lijek za smirenje može se napraviti i čaj od lavande. Jedna do dvije čajne žličice osušenih cvjetova prelije se vrelom vodom i pusti da odstoji.

Čaj od valerijane: Aktivne tvari u biljci djeluju umirujuće te je jako važan prirodan lijek koji će pomoći u ublažavanju stresa, tuge, straha i uznemirenosti. Prije korištenja se obavezno informirajte o količinama.

Čaj od lipe: Iako nije popularna kao spomenute biljke, lipa je poznata kao prirodni sedativ jer ima umirujući učinak, pa pomaže protiv nervoze, glavobolje i nesanice. Prije konzumacije se posavjetujte s liječnikom ako ste trudnica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije