Nova pošast postaje najčešći uzrok saobraćajnih nesreća

Anadolija
Nova pošast postaje najčešći uzrok saobraćajnih nesreća
AA / Ilustracija
Novoimenovani predsjednik Mreže evropskih prometnih policija (TISPOL) Paolo Cestra, izjavio je kako je novi „ubojica" na europskim cestama distrakcija, ponajviše uzrokovana korištenjem mobitela prilikom upravljanja vozilom.

„U Zagrebu je održan kongres TISPOL-a, Mreže europskih prometnih policija. Jedan od uvodničara bio je novoimenovani predsjednik TISPOL-a Paolo Cestra, pripadnik talijanske policije. Upečatljiv dio njegovog govora bilo je imenovanje novog 'ubojice' na europskim cestama. Generalno gledano, do sada su glavni razlozi za najteža stradanja u cestovnom prometu bili brzina, alkohol i nekorištenje komponenti pasivne sigurnosti. Unatrag nekoliko godina postajemo svjesni nove pošasti, ona se naziva distrakcija, a utjelovljena je kroz uređaje bez kojih nam je današnji život gotovo nezamisliv. Riječ je, naravno, o mobitelima", saopćeno je iz MUP-a Hrvatske.

Općenito, pojam distrakcija se može prevesti kao nepažnja, a u prometnom kontekstu to znači, skretanje pažnje s vožnje, uzrokovane nekim događajem, objektom (uređajem) ili osobom unutar ili izvan vozila. Valja naglasiti da se prometni kontekst ne tiče samo vozača motornih vozila, nego je sveprisutan i kod pješaka, a nažalost vrlo često i kod vozača bicikala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije