Nordijski dani u Sarajevu: Najuspješnija saradnja na svijetu

V.A.Z.
Nordijski dani u Sarajevu: Najuspješnija saradnja na svijetu
Nordijska suradnja je jedan od najstarijih i najsveobuhvatnijih modela regionalne suradnje na svijetu.

Četiri nordijske države: Norveška, Švedska, Danska i Finska, preko svojih ambasada u BiH, zajednički su organizirali manifestaciju Nordijski dani.

Kroz predavanja, radionice i izložbe, u naredna dva dana bit će prikazan nordijski pogled prema dvije veoma važne teme za budućnost: održivi razvoj i jednakost.

"Činjenica je da su naše zemlje veoma zainteresirane za suradnju, i da se ona često obnavlja, kao kada je nedavno predsjednik Obama pozvao u posjetu Bijeloj kući zajedničku delegaciju nordijskih zemalja. Ove četiri zemlje su odlučile da je vrijeme da se predstave zajedno kroz 'Nordijske dane'. Ranije smo imali 'Skandinavske dane', ali sada nam se pridružila i Finska", kaže u izjavi za Radiosarajevo.ba Vibeke Lilloe, ambasadorica Norveške u BIH. 

"Postavili smo dvije teme ovogodišnje manifestacije, a to su 'održivost' i 'jednakost'. Ove dvije teme su inače osnova nordijske kooperacije. One su veoma važne i mogle bi imati značajan efekat i u Bosni i Hercegovini, a i međusobno su povezane. Nema održivog razvoja bez rodne jednakosti i jednakog učešća žena. Kada je održivost u pitanju, ne možemo reći da smo tu 'prvaci svijeta', ali možemo smatrati da smo ostvarili napredniji oblik održivosti iz kojeg bi Bosna i Hercegovina mogla izvuči dragocjena iskustva. Npr. u Norveškoj se više ne mogu kupiti auti koji rade isključivo na dizel ili benzin, u prodaji su jedino hibridi. Često se kao opravdanje navodi skupoća održivih rješenja, ali to je samo na prvi pogled, jer dugoročno, održiva rješenja donose velike uštede i neophodna su, s obzirom na klimatske promjene. Na kraju krajeva, ne moraju ni biti toliko skupa - mnogo je jeftinije na posao ići biciklom nego autom", pojašnjava ambasadorica Lilloe. 

Nordijski dani otvoreni su na ceremoniji koja je održana u četvrtak u Hotelu Europa, uz prisustvo velikog broja visokih zvanica. 

Primjer kako zemlje mogu uspješno sarađivati na dobrobit svih itekako nam je potreban u regiji koja je izašla iz ratnih trauma.

Nordijske zemlje već šezdeset godina svijetu daju primjer uspješne saradnje. Godine 1952. osnovano je Nordijsko vijeće, a 1971 Nordijsko vijeće ministara. Iz ove organizacije, u Sarajevu se upravo nalazi gospodin Anders Geersten koji će uzeti učešće u sutrašnjoj konferenciji o rodnoj jednakosti.

Ova konferencija će se održati u 20. maja od 10 sati, u dvorani Parlamentarsne skupštine BiH

Na Akademiji likovnih umejtnosti od 14,00 do 17,00 u organizaciji Norveške i Švedske ambasade bit će održano predavanje na temu Održiva modna industrija. Na ovom poredavanju govorit će 

Mirko Šarović, MInistar za spoljnu trgovinu BiH, 
Vibeke Lilloe, Ambasadorica Norveške, 
Marina Finci, Dekanesa Akademije likovnih umejtnosti u Sarajevu, 
Tone Tobiasson, NICE Fashion, Norveška,
Sigrid Barnekow, Mistra Future Fashion, Švedska
Nadira Mingasson – Škaljić, “Udružene”, Sarajevo
Moderatorica će biti Boba Lizdek

U petak u 19,00 u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti bit će otvorena izložba Švedske modne priče

U subotu 21. maja od 9,00 do 12,00 bit će održana radionica na temu održiove modne industrije. Predavanje će održati modne dizajnerice i stručnjakinje Sigrid Barnekow iz Norveške i Tone Tobiasson iz Švedske. 

Ukoliko želite sudjelovati na ovom događaju, prijavite se na e-mail: Liv.Kristina.Moshuus@mfa.no

"Naučili smo vrijednost prekogranićnog rada - i to nas čini ponosnim. Nordijska suradnja se temelji na zajedničkim vrijednostima i normama; te zajedničkom interesu da razvijamo našu sjevernoevropsku regiju što dinamičnije, i to zajedno. Nordijske zemlje su uspješne već godinama. Ali to nije uvijek bilo tako. Stotinama godina smo se borili jedni protiv drugih; a naši preci su išli u inostranstvo da se bore i eksploatiraju druge. Svima je drago da se to promijenilo", rečeno je na svečanom skupu čiji su domaćini bili ambasadorica Norveške i ambasadori Švedske, Danske i Finske. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije