Švedska će ove godine u BiH uložiti 15 miliona eura

Radiosarajevo.ba
Švedska će ove godine u BiH uložiti 15 miliona eura

Sarajevo je posjetila Cecilie Björner, generalna direktorica za međunarodnu razvojnu saradnju u Ministarstvu vanjskih poslova Švedske. 

Tim povodom, u Ambasadi Švedske u Sarajevu susrela se sa predstavnicima bh. medija.  

Sporazum o suradnji

Švedska i Bosna i Hercegovina su u procesu potpisivanja sporazuma o saradnji koji slijedi Strategiju očekivanih rezultata  švedske reformske saradnje sa Zapadnim Balkanom 2014 – 2020

Ovaj sporazum potvrđuje da je Švedska dugogodišnji i čvrst partner Bosni i Hercegovini u razvoju i integraciji u Evropsku uniju.

Švedska je izdvojila 930 miliona KM za BiH

Sporazum je simbol saradnje koja traje duže vremena. Švedska je od 1994. godine izdvojila oko 930 miliona KM kroz podršku BiH. Opredijeljeni smo da nastavimo tu podršku i ovogodišnji budžet za razvojnu pomoć u BiH iznosi 15 miliona Eura. To nas čini jednim od najvećim bilateralnih donatora u zemlji.

Švedska će podržati Bosnu i Hercegovinu u njenom vlastitom opredjeljenju da provede neophodne reforme koje će potaći otvaranje radnih mjesta i investicije, te teko riješi krhku socio-ekonomsku situaciju.

Gđa. Björner također predstavlja švedsku Feminističku vanjsku politiku. Ta politika predstavlja okvir za ravnopravan razvoj kroz bolja prava, zastupanje i resurse.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije