Rasprava / Njemački zastupnici odriču se povišice plate zbog pandemije koronavirusa

13. 04. 2020. u 13:15:00 Hina

Shares: 105

Zastupnici u njemačkom parlamentu ove će se godine zbog krize uzrokovane pandemijom koronavirusa odreći redovnog povećanja plaća, javljaju njemački mediji u ponedjeljak.

Plaća im trenutno iznosi 10.080 eura, a u junu je trebala porasti na 10.345 eura. Uz to dobivaju 4400 eura za ostale troškove.

"Smatramo da bi povećanje plaće zastupnicima tokom najveće krize koja je Njemačku pogodila posljednjih nekoliko godina bilo problematično", rekao je jedan od čelnika demokršćanskog zastupničkog kluba Michael Grosse-Broemer.

I druge parlamentarne stranke signalizirale su spremnost na odricanje od povišice.

"Socijaldemokrati teže odricanju od povećanja plaća, a vjerujem da će se s predstavnicima ostalih parlamentarnih stranaka uskoro postići dogovor po tom pitanju", rekao je predsjednik zastupničkog kluba Socijaldemokratske stranke Rolf Muetzenich.

Predstavnik Liberalno-demokratske stranke Marco Buschmann nazvao je ovaj potez logičnim: "U vrijeme kada kompanije u cijeloj zemlji bilježe golemi pad prometa i kada se uvode mjere poput skraćenog rada, sve drugo osim odricanja od povećanja plaća bilo bi čudna odluka."

Zastupnik Alternative za Njemačku Stephan Brandner se zalaže i za ukidanje pravila po kojem se plaće zastupnicima automatski prilagođavaju plaćama saveznih sudaca.

KOMENTARI (1)