Njemačka traži više od milion kvalificiranih radnika

Radiosarajevo.ba
Njemačka traži više od milion kvalificiranih radnika
Pixabay / Ilustracija
Njemački poslodavci u trećem kvartalu ove godine suočili su se s najvećim nedostatkom adekvatne radne snage do sada.

Procjenjuje se da Njemačkoj fali 1,1 milion kvalificiranih radnika, više nego ikad prije. Njihova ekonomija proživljava novi uzlet, a nedostatak mladih ljudi predstavlja ozbiljan problem visokoj potražnji. Iz tog razloga, njemačke kompanije panično traže radnike po čitavom svijetu.

Centralni ured za zapošljavanje napravio je popis od približno 110 različitih zanimanja gdje je nestašica najevidentnija. U tu kategoriju spadaju zanimanja kao što su inženjeriIT specijalistiliječnici zdravstveni radnicitrgovci te različita zanatska zanimanja.

Njemački zdravstveni sistem najviše potražuje liječnike, medicinske sestreterapeute farmaceuteVodoinstalaterimonteri klimatizacijskih uređaja, sanitarni radnici, soboslikarikrovopokrivači fasaderi također su iznimno tražena 'roba'.

U turizmu situacija s nedostatkom radne snage nije ništa bolja. U tom sektoru najviše se traže radnici svih struka za rad u hotelima restoranima.

Također se napominje da je potrebno osnovno znanje njemačkog jezika jer se u protivnom mnogo teže pronađe posao, piše Poslovni dnevnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije