Hrvat opisao rad na crno u Njemačkoj: Mjesečna zarada 2.300 eura

Radiosarajevo.ba
Hrvat opisao rad na crno u Njemačkoj: Mjesečna zarada 2.300 eura
Jedan hrvatski policajac (46) u penziji opisao je rad na crno u Njemačkoj.

Već je šest godina u penziji i tokom tih šest godina dva do tri puta godišnje odlazi na rad u Njemačku. Iako je još relativno mlad, ne može da se preseli u Njemačku i traži legalan posao jer je u penziji pa ne bi ni smio da radi puno radno vreme, pa bi tako mogao da zaradi maksimalno 1.000 eura.

Za Deutsche Welle opisao je kako funkcioniše rad "na crno" u Njemačkoj. Iz očiglednih razloga odlučio je da svoju priču ispriča anonimno. Za rad na crno u Nemačkoj odlučio se iz finansijskih razloga.

Kako kaže, u 90 posto slučajeva radi na baušteli, znači na građevini, a osim adaptacija stanova i kuća, ilegalni radnici angažuju se i na poslovima uređenja okoline, održavanja parkova i šuma, predgrađa. Kaže kako većina insistira da radi za Nijemce jer ih Hrvati varaju i zakidaju.

"Nikad ne idem sam nego idemo u grupama. Ako radiš kod 'naših' ljudi, u 50 posto slučajeva će ti se dogoditi nešto loše, odnosno, u 50 posto slučajeva nećeš biti plaćen. Zakidaju na satnici, na plaćanju, na svemu na čemu mogu", nastavlja.

"Odemo gore i radimo, postavljamo vodu, struju, kanalizaciju, uređujemo fasade, radimo u zatvorenim prostorima. Gotovo nikad se ne radi na otvorenom. Posao se radi u zatvorenom, dobije se smještaj i hrana, a satnica se do centa isplaćuje kako je dogovorena. Nerijetko se dobije i nagrada za obavljeni posao - objašnjava za DW.

Dodaje kako se po turi ovako može zaraditi i do 2.000 eura. Rad subotom plaća se dvostruko pa se tako po jednoj suboti može zaraditi i po 200 eura. Radi se po osam do deset sati svaki dan i tako se mesečno, kaže, može zaraditi i do 2.300 eura.

Na kraju zaključuje kako je rad u Nemačkoj ipak samo za one koji zaista žele da rade

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije