Ništa (zasad) od ukidanja viza: EU izigrala Kosovo, Tursku, Ukrajinu i Gruziju

Fena
Ništa (zasad) od ukidanja viza: EU izigrala Kosovo, Tursku, Ukrajinu i Gruziju
/ pixabay
Države Evropske unije odgodili su viznu liberalizaciju s Kosovom, Turskom, Ukrajinom i Gruzijom, javlja agencija Reuters pozivajući se na izvore Evropske delegacije.

Ukidanje viza usporeno je uprkos preporuci Evropske komisije da se liberalizuje vizni režim s te četiri zemlje, navode izvori EU.

I prištinski Zeri je u srijedu objavio da Evropski parlament i Vijeće ministara EU neće donijeti odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo prije jeseni ove godine.

Kada je riječ o Turskoj, Bruxelles kaže da Turska napreduje u ispunjavanju 72 kriterijuma za ukidanje viza ali s obzirom da će Ankara propustiti rok krajem juna, vjerovatnije je da će vize biti ukinute tek najesen.

Ambasadori EU su danas razgovarali o sličnom dogovoru s Gruzijom ali odluka o tome nije donijeta. Moguće je da će se to pitanje ponovo razmatrati iduće nedjelje prije nego što budu razgovarali o još kontroverznijem pitanju Ukrajine.

Nizozemska, koja trenutno predsjedava Unijom, zakazala je tehičke sastanke o Ukrajini tek nakon sastanka ministara unutrašnjih poslova u Luksemburgu 9. i 10. juna, što je znak da prije toga vjerovatno neće biti donijeta odluka o Kijevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije