'Neradnici' / Naši ljudi na njemačkom birou: Smišljaju izgovore da odbiju posao

06. 12. 2016. u 20:39:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Hrvat koji sada živi u Njemačkoj opisao je svoje iskustvo sa Zavoda za zapošljavanje u Münchenu.

Stjepan Bingula svoje je doživljaje objavio u Facebook grupama 'Nova budućnost u Njemačkoj' i 'Moj život sutra… Njemačka', prenosi Croexpress

Njegovu vam objavu prenosimo u cijelosti:

"Upravo sam bio na Zavodu za zapošljavanje u Münchenu, išao sam po neke informacije za jednu osobu. I tako sjedim i čekam, švrljam po mobitelu i slušam malo ljude, naše ljude i njihove priče.

Sjede dva tipa i čekaju, isto kao i svi drugi. I čuje se od jednog: 'Hebali mater, što rade, što me ne zovu'. A čekali su, po mojoj procjeni, oko 20 minuta. Dolazi treći tip, čuje da pričaju naški i uključuje se u razgovor. I počne se žaliti, naravno, riječju 'hebali majku'.

A onda nastavlja: 'Samo da me ne pošalju na školovanje, nemam vremena za školu jer radim'. Naravno, radi na crno suhu gradnju, a prima naknadu.

Odmah pored mene sjede dvije ženske osobe, kći i majka. Kći sa strahom čeka da je zovu. I pita mamu što da veli, kako da se brani ako joj ponude posao. Naravno, mama (koja je također prijavljena na zavod) je dobro informirana i ima odgovore za kćer.

'Reci da ti ne možeš raditi taj posao, da ti je predaleko, da ne znaš jezik…' I kojekakve druge izgovore.

Eto, to su razgovori koje sam pokupio u samo pet minuta. Pa neka svatko za sebe stvori svoje mišljenje o ovome…", napisao je Bingula.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: Njemačka posao

NEMA KOMENTARA