Mogherini: Sloboda izražavanja i medija je ugrožena širom svijeta

Fena
Mogherini: Sloboda izražavanja i medija je ugrožena širom svijeta
FOTO: Fena / Federica Mogherini

Ovogodišnji Dan slobode medija obilježavamo u teškom kontekstu za novinare. Sloboda izražavanja i medija je ugrožena širom svijeta, navodi se u poruci povodom Svjetskog dana slobode medija koju je poslala Federica Mogherini, potpredsjednica Evropske komisije i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost.

"Napadi na medije i novinare su napadi na demokratiju, na slobodu i na sve nas. Odajemo počast novinarima u Evropi i širom svijeta koji su izgubili svoje živote radeći svoj posao. Pozivamo sve države da osude nasilje nad novinarima i poduzmu mjere za zaštitu novinara, posebno žena i da odgovorne, ali i one koji podstiču napade, privedu pravdi", poručila je, između ostalog Mogherini.

Prema njenim riječima, EU je zasnovana na vrijednostima demokratije, ljudskih prava, vladavine, prava i slobodnih medija.

"Sloboda medija ima ključnu ulogu u promoviranju dobrog upravljanja, transparentnosti i odgovornosti. Slobodni, različiti i nezavisni mediji, na internetu i van njega su temelji otvorenog društva i imaju veliku odogovornost da garantiraju provjerene i tačne informacije", navela je u poruci.

Mogherini je poručila da će EU ne samo osuditi napade na novinare, nego u kontaktu sa državama poduzeti i konkretne korake, tražeći od država da poštuju prava i ukoliko bude potrebno, pružiti i finansijsku podrušku za zaštitu ljudskih prava, pa i izmjestiti ugrožene pojedince.

"Danas, ponavljam našu predanost da zaštitimo slobodu medija i izražavanja u okviru i izvan naših granica", poručila je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije