Mogherini i Hahn poručili političarima: Nađite rješenje za Izborni zakon BiH

A. D.
Mogherini i Hahn poručili političarima: Nađite rješenje za Izborni zakon BiH
FOTO: EPA / Mogherini i Hahn
Visoka predstavnica EU Federica Mogherini i europski komesar za proširenje Johannes Hahn oglasili su se povodom pregovora predstavnika EU i SAD-a s liderom o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Evropska komisija u svom nedavnom izvještaju o Bosni i Hercegovini poziva političke lidere da preuzmu svoje odgovornosti i pokažu spremnost na kompromis oko rješenja u vezi sa provođenjem izbora u  Domu naroda Federacije BiH, naglasili su Hahn i Mogherini.

"U svjetlu ranijih obaveza, politički lideri tek treba da postignu sporazum o tome kako izmijeniti odredbe izbornog zakonodavstva nakon nedavnih presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.  Stalni napori ambasadora EU i SAD u Bosni i Hercegovini pružili su okvir koji pogoduje rješenju. Očekujemo da lideri Bosne i Hercegovine dođu do kompromisa bez daljnjeg odlaganja u najboljem interesu svoje zemlje. Ako se rezultati općih izbora ne mogu sprovesti, formiranje nove vlade moglo bi biti u opasnosti", kažu najviši europski zvaničnici u zajedničkoj izjavi.

Ističu da će Centralna izborna komisija u BiH u narednim danima pozvati na opće izbore u oktobru.

"Vjerujemo da će Centralna izborna komisija izvršiti svoj mandat na nezavisan i profesionalan način. Održavanje izbora i implementacija njihovih rezultata, uključujući pravilno funkcionisanje institucija, predstavlja osnovni demokratski zahtev za svaku zemlju koja teži pridruživanju Evropskoj uniji. Održavanje budućih izbornih rezultata ne smijet biti talac stranačkih interesa", poručili su Mogherini i Hahn.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije