Kurz upozorava na jeftine balkanske testove: Rampa za građane BiH na ulazu u Austriju?

J. M.
Kurz upozorava na jeftine balkanske testove: Rampa za građane BiH na ulazu u Austriju?

Zbog širenja koronavirusa širom svijeta, Ministarstvo vanjskih poslova Austrije savjetuje svoje građane da odgode sva nepotrebna putovanja, posebno putovanja na odmor.

Iako državljani ove zemlje još uvijek bez ograničenja mogu putovati u Sloveniju i Hrvatsku, Vlada je objavila upozorenje najvišeg sigurnosnog nivoa za sve zemlje Zapadnog Balkana - Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Srbiju.

Svi koji se iz ovih zemalja žele vratiti u Austriju moraju u 14-dnevni karantin ili pokazati negativan Covid-19 test koji ne smije biti stariji od četiri dana.

"Ako se tokom karantina napravi negativni koronavirusni test, izolacija se može ranije završiti", saopćila je vlada u Beču.

No, portal "Kosmo" navodi se da je sve više slučajeva kada negativni koronavirusni test nije dovoljan da bi mogli ući u Austriju bez karantina, što posebno važi za putnike u autobusima.

Razlog je razumljiv, ali sigurno neugodan za mnoge putnike: Zdravstvene vlasti ne mogu ni osigurati poštivanje higijenskih mjera u autobusima, niti isključiti da se putnici zaraze tokom dugog putovanja u uskom, zatvorenom prostoru.

Ovo može dovesti do toga da u Austriju budete stavljeni u karantin uprkos negativnom PCR testu. Ovo je "Kosmu" potvrdila granična policija Nickelsdorf, uz napomenu da se mjera odnosi se i na putnike u privatnim automobilima. S obzirom na sve veći broj zaraženih virusom, ove drastične mjere ne iznenađuju.

"Svakodnevno imamo sve više slučajeva zaraženih osoba porijeklom sa Zapadnog Balkana", rekao je kancelar Sebastian Kurz.

Austrijski kancelar savjetuje da se "uzdrži od putovanja na Zapadni Balkan", a istodobno je upozorio na "jeftine balkanske testove". Alternativa su korona testovi na bečkom međunarodnom aerodromu koji, međutim, nisu jeftini i koštaju 190 eura po osobi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije