! / Ko je Ursula von der Leyen koja će postati prva žena na čelu Europske komisije

03. 07. 2019. u 09:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Njemačka demokršćanka Ursula von der Leyen, koju je Europsko vijeće u utorak predložilo za funkciju predsjednice Europske komisije, političarka je s bogatim iskustvom na čelu nekoliko njemačkih ministarstava, a rođena je i u političkoj obitelji: njezin otac je bio poznati političar Ernst Albrecht.

Ursula Gertrud von der Leyen se dolaskom na čelo Europske komisije zapravo vraća u središte Europske unije. Naime, njemačka političarka je rođena 1958. upravo u Bruxellesu, gdje je njen otac, kasniji premijer savezne pokrajine Donja Saska Ernst Albrecht, obnašao visoke funkcije u Europskoj ekonomskoj zajednici i Europskoj zajednici, pretečama Europske unije, piše Večernji list.

Von der Leyen je u Bruxellesu provela prvih 13 godina svog života

Strah od RAF-a

Od 1977. do 1980. studirala je ekonomiju na uglednoj London School of Economics. U Londonu je, zbog straha od terorista Frakcije Crvene Armije (RAF), koji su u to vrijeme prijetili njemačkim političarima i članovima porodica, studirala pod lažnim imenom Rose Ladson.

Nakon povratka u Njemačku, buduća ministrica studirala je medicinu nakon čega je doktorirala i specijalizirala ginekologiju.

2015. su se pojavile optužbe da je von der Leyen prepisala veći dio svog doktorata. Nakon istrage Univerziteta u Hannoveru zaključeno je da doktorat "sadrži greške", ali je odlučeno da Von der Leyen smije zadržati doktorsku titulu.

1986. Ursula Albrecht se udaje za liječnika i potomka poznate obitelji tekstilnih industrijalaca, Heika von der Leyena s kojim ima sedmero djece.

Kasni ulazak u politiku

Politici se posvetila relativno kasno: članicom Kršćansko-demokratske zajednice (CDU) postala je tek 1990., a u pokrajinsku politiku je ušla krajem devedesetih. Na saveznu političku scenu je došla 2005. kada ju je novopečena kancelarka Angela Merkel dovela na mjesto ministrice porodice.

U drugom kabinetu Merkel, Von der Leyen je obnašala mjesto ministrice rada, a 2013. je preuzela ministarstvo obrane. Na čelu ministarstva odbrane, konzervativni krugovi su joj predbacivali nedovoljnu bliskost samim jedinicama te prespori preustroj Bundeswehra.

Ministarstvo odbrane trenutno potresaju skandali oko preplaćenih savjetničkih honorara, a sama ministrica je već nekoliko puta svjedočila pred parlamentarnim istražnim povjerenstvom.

Štićenica Angele Merkel

Von der Leyen slovi kao prisna saradnica Angele Merkel, a neko vrijeme se nalazila i u igri za glavnu sekretaricu CDU-a. Konzervativnim krugovima je bila trn u oku i zbog svoje podrške izbjegličkoj politici Angele Merkel.

Sama porodica Von der Leyen je kod kuće primila jednog izbjeglicu iz Sirije. Analitičari je zbog dobrog poznavanja sva tri glavna EU jezika i iskustva u NATO-u smatraju podobnom kandidatkinjom za mjesto čelnice Europske komisije.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA