Juncker upozorio na mogući rat na Balkanu ako EU zapostavi region

AA
Juncker upozorio na mogući rat na Balkanu ako EU zapostavi region

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker upozorio je u Beču na rizik od izbijanja rata na Balkanu ukoliko Europska unija (EU) dozvoli da ne bude više nade u pogledu priključenja zemalja iz regiona Uniji.

"Ako uskratimo Balkanu perspektivu članstva, tamo ćemo doživjeti ono što smo već doživjeli 1990-ih, i to nesumnjivo prije nego kasnije", kazao je Juncker u obraćanju u austrijskom Parlamentu u povodu proslave 100. godišnjice osnivanja Republike Austrije.

Istakao je kako je ipak put do punopravnog članstva zemalja zapadnog Balkana u EU još uvijek dug jer je napredak koji postižu zemlje regiona nedovoljan.

Poručio je i da Brisel mora više pažnje posvetiti Balkanu i ne dopustiti da se pojavi ideja da "ne mislimo ozbiljno kada je riječ o perspektivi članstva".

Naglasio je također da "svi granični sporovi moraju biti riješeni prije samog pristupanja EU-u".

Osvrnuvši se na Brexit, Juncker je istakao da je u potpunosti posvećen tome da pregovori o razdruživanju s Londonom budu uspješni i izrazio nadu da će u novembru biti postignut dogovor.

"Pregovori nisu laki jer dobivamo različite signale iz Londona", rekao je Juncker.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije