Juncker u Parlamentu BiH: Nacionalizam je mržnja drugih, to je otrov

Fena
Juncker u Parlamentu BiH: Nacionalizam je mržnja drugih, to je otrov
Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker obratio se danas zastupnicima i delegatima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te ostalim prisutnim gostima.

"Ovaj put na koji ste krenuli je prirodan put za Bosnu i Hercegovinu, jer vi jeste Evropa i integralni dio evropskog teritorija, evropske povijesti i kulture i mi zajedno trebamo poboljšati i konsolidirati povijest i geografiju Evrope", kazao je Juncker na početku obraćanja.

Pozdravio je izabrane predstavnike BiH, kao i građane BiH jer, kako je rekao, ovdje i jesu zbog njih te da za njih rade.

"U trenutku kada vaša država prelazi novu etapu na putu ka kandidaturi i pristupu Evropskoj uniji (EU), htio bih reći koliko sam osobno vezan za evropsku perspektivu BiH", istakao je Juncker.

Napomenuo je da će Evropska komisija sada pomno proučiti odgovore i početi pripremati mišljenje u pogledu zahtjeva BiH za pristup EU.

"Htio bih da radite s nama, naročito s visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini, koja nažalost nije s nama, kao i s evropskim komesarom za politiku proširenja i susjedstva Johannesom Hahnom, a sve to u duhu jedinstva kako bi Evropska komisija preporučila, kada za to dođe trenutak, vašu službenu kandidaturu za pristup EU", rekao je Juncker.

Poručio je da je budućnost BiH u Evropskoj uniji koja se zasniva na nekim temeljnim vrijednostima i da svaka država treba nešto učiniti u tom pogledu.

"Evropska unija je zajednica vrijednosti i na tome se temelji sva buduća integracija u EU", dodao je predsjednik Evropske komisje.

Naglasio je da su BiH potrebne reforme koje od bh. vlasti traže građani koji također traže da se premoste razdori i da se govori jednim glasom.

"Kada postoje razlike, to vodi ka paralizi i ka zakašnjenju, a to nije dobro za vaše građane i zbog toga se oni mogu pitati u kojoj mjeri želite pristupiti EU", kazao je Juncker obraćajući se predstavnicima bh. vlasti.

Kako je rekao, vrlo često se na proces pristupanja EU gleda kao na neki tehnički proces, međutim, predsjednik Evropske komisije ističe da se radi o pristupu jednom duhu.

"To je način na koji bismo živjeli zajedno. Drugim riječima, radi se o jednom političkom projektu i zato se trebaju ujediniti sve snage ove zemlje", smatra on.

Ukazao je na činjenicu da su za taj projekt potrebni administrativni resursi, ali da je najznačajnija od svega, želja da se zajednički učini sve što je potrebno kako bi BiH postala članicom EU.

Naglasio da je opredjeljenje BiH za članstvo u EU izbor koji je napravila i svaka druga zemlja članica.

"EU nikada nije sama po sebi bila evidentna, ona je izričit izbor. Taj izbor je zahtjev, nećete ništa postići ako ga ne predate. Vaš evropski put treba puno napora, tražit će napore od vaših građana i političkih vođa kako bi obavili potrebne reforme i prošli sve faze za pristupa", istakao je.

Podvukao je da je opredjeljenje BiH za EU, izbor za buduće generacije.

"Njima dugujemo da se angažiramo snažno, s uvjerenjem, i da provedemo sve potrebne reforme kako bi imali održivu budućnost za BiH", naglasio je.

S tim u vezi, osvrnuo se na Olimpijski festival mladih koji će biti održan 2019. godine u BiH, kazavši da će to biti prilika za promociju olimpijskih vrijednosti koje su bliske evropskom duhu, a to su promocija mira i tolerancije.

Zbog toga je, istakao je Juncker, Evropa više od jednog unutrašnjeg tržišta i institucija vlasti.

"Ona će ostati jedan mirovni projekt, projekt pomirenja u jedinstvu, poštujući razlike, a to je slučaj u regiji", dodao je.

Po njemu, Evropa predstavlja mogućnost da živimo i radimo zajedno.

"Evropa nas uči o nama samima i od nas traži da gledamo dalje od kulturnih razlika, razlika jezika, da nađemo harmoničnu koegzistenciju", naglasio je, napominjući da Evropa nije kao Sjedinjene Američke Države te da ne želi jednu državu, već da svi u njoj zadrže svoje posebnosti i tradicije.

Mišljenja je da u Evropi imamo različitosti koje nas obogaćuju.

"Volim biti Luksemburžanin, to je patriotizam, ali volim biti i Evropljanin", kazao je i dodao da je upravo zbog toga potrebno da svi žive u miru i sigurnosti.

Podvukao je da takav patriotizam nema veze sa nacionalizmom.

"Nacionalizam je mržnja drugih, to je otrov, i suprotan je evropskim vrijednostima. Uvijek sam revoltiran kada političke stranke drže ksenofobične govore koji su neprijateljski nastrojeni prema drugima", kazao je Juncker, uz poruku da će se uvijek boriti za pravednost,  a protiv nacionalizma i rasizma.

Na kraju svog obraćanja, posebno je istakao da je potrebno da se bez odlaganja provedu sudske odluke u BiH, uz zaključak da bez borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala nema vladavine prava, koja je obaveza u EU.

Također, dodao je da će bez izmjena Izbornog zakona biti paralizirane institucije BiH i njen napredak ka EU.

Junckerovom obraćanju prisustvovao je veliki broj zvanica, predstavnika skoro svih nivoa vlasti BiH te diplomatskog kora, međunarodnih i nevladinih organizacija.

Visoki zvaničnici EU, predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i evropski komesar za politiku proširenja i susjedstva Johannes Hahn, danas borave u službenoj posjeti BiH povodom uručivanja odgovora BiH na Upitnik Evropske komisije.

Odgovore BiH predsjedniku Evropske komisije jutros su uručili predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije