Juncker: Upitnikom ispisujemo historiju, Europa i BiH će u budućnost zajedno

E. H.
Juncker: Upitnikom ispisujemo historiju, Europa i BiH će u budućnost zajedno
Nakon što su zvaničnici Europske unije, na čelu s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeuom Junckerom jutros stigli u Sarajevo na ceremoniju predaje odgovora BiH na Upitnik EK, čelnici BiH i EU obratili su se javnosti.

Juncker, koji se prvenstveno sastao s članovima Predsjedništva BiH i ostalim članovima delegacije Europske komisije, upriličena je ceremonija predaje odgovora na Upitnik EK kojom je BiH napokon završila 14-mjesečni postupak u procesu ispunjavanja europske agende za BiH.

"Povjerenik Hahn i ja smo jako zadovoljni što smo ovdje. Bili bismo još sretniji i da je gospođa Mogherini s nama, ali nije mogla da dođe zbog putovanja u Stockholmu i Kopenhagenu. Ovo je danas jedan važan dan za BiH, ali i za cijelu Europu. Europa i BiH će od sada, pa nadalje ići dalje zajedno i ovo je danas jedan važan dan jer danas dobijamo odgovore na 3.000 pitanja iz Upitnika i ispisujemo historiju", istaknuo je Juncker.

On je dodao kako su europski zvaničnici dobili veliki broj odgovora i bilježaka, te da su zadovoljni urađenim poslom kada je riječ o odgovaranju na Upitnik EK.

"Dobili smo veliki broj bilježaka i želim odati počast svima onima koji su bili uključeni u ovaj ogroman posao. Odgovoriti na 3.000 pitanja u dosta kratkom roku je pravi uspjeh. Ogroman broj državnih službenika je radio na tom dokumentu, imali smo 35 radnih skupina i doista sam impresioniran kvalitetom odrađenog posla. To je bio jedan pravi stres test i tako da ste sada malo vidjeli kako izgleda svakodnevni posao europskih službenika, čime ste već spremni za buduće faze", dodao je Juncker.

Ipak, na kraju je poslije brojnih pohvala istaknuo kako pred bh. zvaničnicima stoji još mnogo posla, koji će morati obaviti kako bi postali kandidati za članstvo u Europskoj uniji.

"Želim da se dogovorimo oko toga da je srž važnija od datuma. Ja ne mogu obećati kada će BiH postati zemlja kandidat, proučit ćemo sve odgovore koje ste dali, razmotriti da li ima potrebe za nova pitanja i ići ćemo korak po korak. Ponavljam, srž je važnija od datuma i treba praviti razliku između brzine i brzopletosti. Radi se o ozbiljnom radu, odgovori trebaju biti ozbiljni i sve ćemo učiniti da ostanemo ozbiljni. Još jednom čestitam vam na odlično obavljenom poslu", zaključio je Juncker.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije