Juncker i zvaničnici EK svečano dočekani u zgradi Predsjedništva BiH

A. B.
Juncker i zvaničnici EK svečano dočekani u zgradi Predsjedništva BiH
Zvaničnici Europske komisije danas su svečano dočekani u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine uoči ceremonije predaje odgovora na Upitnik EK.

Članovi Predsjedništva BiH dočekali su zvaničnike Europske komisije na čelu s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeu Junckerom koji je jutros iz Podgorice sletio na Aerodrom Sarajevo.

Junker je iz Podgorice stigao službenim avionom u glavni grad Bosne i Hercegovine. Njega očekuje i bilateralni sastanak s članovima Predsjedništva BiH i ostalim članovima delegacije EK, u kojoj će biti potpredsjednica Europske komisije i visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini te europski komesar za politiku proširenja i susjedstva Johannes Hahn.

Poslije toga planirana je ceremonija predaje odgovora na Upitnik Europske komisije te Junkerovo prisustvovanje sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Kako je ranije pojašnjeno, priprema i usaglašavanje Odgovora na Upitnik Europske komisije predstavljali su najkompleksniju fazu u dosadašnjem procesu ispunjavanja obaveza iz evropske agende za Bosnu i Hercegovinu.

Ranije je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao da je taj posao uprkos različitim blokadama i opstrukcijama, uspješno završen. Mišljenja je da je čin predaje Odgovora na Upitnik Evropske komisije zapravo najbolji odgovor onima koji su proteklih mjeseci uporno ponavljali da u BiH nema napretka i da je optimizam bio bez pokrića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije