Juncker: Uložićemo napore kako bi kvalitet hrane bio svuda isti

AA
Juncker: Uložićemo napore kako bi kvalitet hrane bio svuda isti
EPA / Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker, predsjednik Evropske komisije rekao je da ne može prihvatiti da se potrošačima u istočnom i centralnom dijelu Evropske unije istovremeno prodaje hrana siromašnijeg kvaliteta nego u nekim drugim dijelovima bloka.

U govoru pred zastupnicima u Evropskom parlamentu Juncker je rekao da je takva praksa već sada ilegalna, ali da će blok uložiti dodatne napore kako bi se osigurao isti kvalitete hrane u svim dijelovima unije.

Vlasti i potrošači u Mađarskoj, Slovačkoj i još nekim zemljama u regionu izrazili su frustraciju zbog toga što hrana koju prodaju internacionalni brendovi u njihovim zemljama često ima siromašnije sastojke od onih koje prodaju u drugim dijelovima Evrope i svijeta.

Na Junckerovo obećanje da će riješiti taj problem gleda se kao na pokušaj da se poboljšaju ponekad napeti odnosi između Evropske komisije i nekih zemalja istočne i centralne Evrope.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije