Jednom Erasmus, uvijek Erasmus

0
Radiosarajevo.ba
Jednom Erasmus, uvijek Erasmus
Foto: EU info centar / Anja Stojaković

Širi vidike, obogaćuje živote – poznatu krilaticu jednoj od najuspješnijih programa Evropske unije rado će ponoviti i posvjedočiti milioni studenata i akademskog osoblja koji su imali priliku postati dio velike, globalne Erasmus porodice.

Program koji ove godine slavi svoj 35. rođendan obezbijedio je studentima nezaboravna iskustva akademskih razmjena, unaprijedio kurikulume univerziteta i obogatio karijere brojnih nastavnika i profesora.

Erasmus+ program je značajan zbog vrijednosti koje promoviše, prvenstveno evropskih vrijednosti. Kroz Erasmus, naši studenti i profesori uče o novim kulturama što ih čini više osviještenim, otvorenijim i uključenijim u evropskom jedinstvu,” kaže Suad Muhibić, direktor Nacionalne Erasmus+ kancelarije u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina bilježi stabilan rast broja učesnika u programu te iz godine u godinu ostvaruje sve više kontakata putem saradnje sa renomiranim evropskim univerzitetima te studentima nudi što kvalitetnije i uspješnije visokoškolsko obrazovanje.

“To je bitno za našu zemlju jer želimo postati dio Evropske unije i želimo da naši univerziteti budu što sličniji evropskim. A, za studente, Erasmus+ nije samo studiranje, već je i učenje novih jezika i vještina koje će im pomoći u budućnosti, “ dodaje Muhibić. Bosna i Hercegovina u programu Erasmus+ učestvuje kao partnerska država, a do sada je više od 8000 ljudi iz BiH učestvovalo u Erasmus razmjenama.

Hiljade bh studenata koji su do sada zahvaljujući Erasmus+ programu imali priliku putovati, studirati, upoznati nove kulture i tradicije sa zadovoljstvom pričaju o svojim jedinstvenim iskustvima i rado pozivaju sve studente da se pridruže i omoguće sebi nezaboravno iskustvo koji će doprinijeti ne samo njihovim karijerama već i ličnom rastu.

“Kao neko ko je proveo dva semestra studirajući u Evropskoj uniji, svjedočio sam većim standardima nego u zemljama regiona. Erasmus+ je odlična prilika za svakoga da izađu iz zone komfora, da se osjećaju slobodno, istraže nove kulture, nove svjetove i da izgrade sjajne mreže i poznanstva sa mladima iz drugih zemalja,” naglašava Šerif Salihović.

Nesreća u BiH: Muškarca (65) usmrtilo drvo prilikom sječe u šumi

Nesreća u BiH: Muškarca (65) usmrtilo drvo prilikom sječe u šumi

Svima koji razmišljaju da se prijave, Anja Stojaković, studentica Filološkog fakulteta u Banjaluci poručuje da se ne boje, da je to odlična prilika da se osamostale jer tek kada odu negdje studenti spoznaju koliko mogu biti samostalni i naučiti nove stvari.

“Erasmus iskustvo mi je donijelo nova prijateljstva, iz mog grada, a i iz drugih država. U Italiji, gdje sam boravila na razmjeni upoznala sam mnoge internacionalne studente koji su tamo također bili na razmjeni. Druga bitna stvar su putovanja jer sam imala priliku da putujem kroz Italiju, nažalost ne i u druge države zbog pandemije, ali to planiram naredni put,” dodaje Anja.

Erasmus je izvanredno iskustvo, svi studenti koji su do sada učestvovali su željeli ponovo ići na razmjenu. Odlična je prilika da studenti unaprijede svoje akademske kompetencije putem studiranja na najprestižnijim evropskim univerzitetima, da upoznaju nove ljude i ostvare važna poznanstva bitna za njihovih budući razvoj, vježbaju jezičke sposobnosti i upoznaju nove kulture naroda Evrope,“ kaže Đorđe Kenjalo iz Kancelarije za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjaluci.

Erasmus je više od programa studentske razmjene, a prepoznavši njegov značaj za mlade i obrazovanje, Evropska unija je udvostručila prethodni budžet te za period 2021. – 2027. godine izdvojila 26,2 milijarde eura. Novi ciklus pažnju usmjerava i na digitalizaciju, okolišnu održivost, socijalnu inkluziju te društvenu raznolikost što ga čini jednim od najraznovrsnijih i inkluzivnijih programa koji podržava studente, akademsko i nenastavno osoblje, izgradnju kapaciteta te umrežavanje visokoobrazovnih institucija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije