"Islam ne pripada Njemačkoj": Novi ministar u Vladi Angele Merkel izazvao buru

Radiosarajevo.ba
"Islam ne pripada Njemačkoj": Novi ministar u Vladi Angele Merkel izazvao buru
Nisu prošla ni dva dana od kako je nova Vlada Njemačke položila zakletvu, a već se pojavila prva kontroverza.

U intervjuu Bildu, Horst Seehofer, novi savezni ministar unutrašnjih poslova, izjavio je da je pogrešna fraza da "islam pripada Nemačkoj", rečenica koju je 2010. izrekao tadašnji njemački predsjednik Christian Wulff.

"Islam ne pripada Nemačkoj. Njemačku oblikuje kršćanstvo, a to uključuje slobodnu nedelju, crkvene praznike i rituale kao što su Uskrs, Pentekost i Božić", rekao je šef partije CSU koja je dugogodišnji koalcioni partner CDU-a Angele Merkel,

Seehofer, na čelu ministarstva čija je oblast djelovanja, između ostalog, i pitanje migracija, dodao je da " muslimani koji žive sa nama pripadaju Nemačkoj", ali…

"Naravno da to ne znači da se zbog nečijih uvjerenja odričemo tradicije i običaja specifičnih za našu zemlju".

Novi minister je najavio konferenciju na kojoj bi se razgovaralo o problemima integracije muslimana. 

"Moramo sjesti sa muslimanskim udruženjima i tražiti dijalog. Moja poruka je da muslimani moraju živjeti s nama, ne pored nas ili protiv nas. A da bismo to postigli, potrebno je međusobno razumijevanje i razmatranje", rekao je Seehofer za Bild.

Kada je riječ o tražiocima azila, Seehofer se zalaže za uspostavljanje centara za prijem u kojima bi se smještali tražioci azila sve dok se ne donese odluka o njihovom zahtjevu.

"Bilo bi korisno da tražioci azila više ne budu raspoređeni po saveznim pokrajinama i općinama nego u u centrima iz kojih lako mogu biti deportirani ako im zahtjev za azil bude odbijen", poručio je novi njemački minister unutrašnjih poslova Horst Seehofer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije