Inzko na Europskom forumu Wachau: BiH svake godine napušta 20.000 mladih

J. M.
Inzko na Europskom forumu Wachau: BiH svake godine napušta 20.000 mladih
Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko pozvao je u petak na Europskom forumu Wachau u Göttweigu na ubrzanje proširenja EU-a zemljama s jugoistoka kontinenta.

"Ovo je zadatak naše generacije", poručio je Inzko, a s njim se složila Lilijana Pavlova, bugarska ministrica za europske integracije.

"Europa nije potpuna bez Balkana", rekla je Pavlova, a Johannes Hahn, komesar za proširenje EU-a, pozvao je Europljane da "pokažu više samopouzdanja".

Centralna tema panel diskusiju bila je stabilnosti regiona, s fokusom na jugoistočnu Europu.

Hahn je dodao da bi za zemlje zapadnog Balkana bilo dobro da pripremljene uđu u Europsku uniju kako ih stare članice ne bi doživljavale kao opterećenje. Istovremeno se komesar za proširenje založio za odstupanje od načela jednoglasnosti u donošenju odluka o Europskoj uniji.

Vrlo zapažen nastup imao je Valentin Inzko, visoki predstavnik za BiH, koji je zatražio "bržu i bližu pristupnu perspektivu balkanskih država".

Inzko je u dramatičnim brojevima opisao situaciju "odliva mozgova" u Bosni i Hercegovini. 

"Svake godine 20.000 mladih ljudi napušta zemlju. Žele da idu u EU sada, a ne tek 2030. godine. Balkan je izvoznik talenata", rekao je Inzko.

Visoki predstavnik je takođe govorio o suradnji u obrazovanju i rekao da se razmišlja o uključivanju studenata iz regiona Balkana u program Erasmus.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije