Fico: London blefira, učinićemo da Brexit bude bolan

Radiosarajevo.ba
 Fico: London blefira, učinićemo da Brexit bude bolan
EPA / Fico, Tusk i Juncker
Evropska unija će učiniti Brexit "bolnim" za Veliku Britaniju, izjavio je slovački premijer Robert Fico i dodao da London "blefira" svoju pregovaračku moć u razgovorima o istupanja iz EU.

"EU će iskoristiti ovu priliku da javnosti pokaže: 'Sada ćete vidjeti zašto je važno da ostanete u Evropskoj uniji'. To će biti stav", izjavio je Fico u intervjuu za Financial Times.

Slovačka se trenutno nalazi na rotirajućoj poziciji predsjedavajućeg u EU, podsjeća Reuters.

Britanska premijerka Theresa May često ističe da će Velika Britanija "napraviti uspjeh od Brexita", ali još treba da odluči da li će nastojati da zadrži pristup jedinstvenom tržištu EU ili na obimu kontrole migracija.

"Oni blefiraju" rekao je Fico i dodao: "Iako su peta po veličini ekonomija na svijetu - ja shvatam njihov finansijski značaj - to će i dalje biti veoma bolno za Ujedinjeno Kraljevstvo".

Lideri Evropske unije sastali su se u petak bez prisustva predstavnika Velike Britanije, na drugom samitu održanom nakon referenduma u Britaniji.

U glavnom gradu Slovačke, Bratislavi, lideri EU su se u petak složili da treba da izgrade "novu viziju" u roku od šest mjeseci kako bi povratili vjeru i jedinstvo u bloku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije