Sukob desničara i azilanata, intervenisalo 100 policajaca

Fena
Sukob desničara i azilanata, intervenisalo 100 policajaca
/ Desničari iz Bautzena (Foto: obs/ZDF)
Kasno sinoć oko 80 žena i muškaraca se fizički sukobilo sa 20 azilanata u Bautzenu, gradu istočno od Drezdena, prenosi BBC.

Azilanti su otjerani do njihovog hostela i stavljeni pod policijsku zaštitu a u smirivanju situacije bilo je angažirano 100-tinjak policajaca.

Antimigrantsko raspoloženje u Bautzenu se nagomilalo ove godine. Mještani su se radovali kada je u februaru zapaljena zgrada koja je bila predviđena za smještaj migranata.

U martu je predsjednik Joachim Gauck verbalno napadnut tokom posjete Bautzenu kako bi razgovarao o prilivu izbjeglica u Njemačku.

Ovaj grad se nalazi 60 kilometara istočno od Drezdena gdje je osnovan "pokret protiv islamizacije" (Pegida).

Od prošlogodišnjeg dolaska 1,1 miliona migranata i izbjeglica u Njemačku, u nekim područjima je zabilježen rast nasilja usmjerenog protiv migranata, kao i podrška antiislamskoj i antimigrantskoj stranci AfD (Alternativa za Njemačku).

Prema podacima njemačke policije, ove godine je izvršeno 700 napada na prostorije za smještaj azilanata, uključujući 57 paljevina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije