Federica Mogherini: BiH se mora posvetiti ekonomskom razvoju

Fena
Federica Mogherini: BiH se mora posvetiti ekonomskom razvoju
AA / Federica Mogherini
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica EC Federica Mogherini složili su se u Bruxellesu da je najavljeni referendumu o Danu RS nepotreban i štetan.

Razgovarajući o tome, ali i o napretku koji je BiH postigla u procesu evropskih integracija, istaknuto je da je u narednom periodu potrebno posvetiti se ekonomskom razvoju zemlje.

Predsjedavajući Zvizdić ponovio je da je BiH opredijeljena za EU integracije, naglašavajući da je članstvo u EU osnovni vanjskopolitički prioritet i strateški cilj BiH, izražavajući uvjerenje da će BiH završiti obaveze da bi 2017. godine dobila kandidatski status.

Podsjetio je da je BiH ispunila i posljednji uvjet na tom putu, usvajajući finalizirani tekst mehanizma koordinacije, a Mogherini je upoznao i sa stepenom realizacije Reformske agende, čijom implementacijom se BiH približava EU. Zvizdić je podvukao da je realiziran i drugi uvjet u vezi sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) dodajući da Predsjedništvo BiH čeka ratifikaciju zemalja Evropske unije.

Visoka predstavnica Mogherini je pohvalila napredak Bosne I Hercegovine u ispunjavanju uvjeta za uvrštavanje zahtjeva BiH za članstvo u Evropsku uniju na dnevni red predstojećeg sastanka Vijeća za opće poslove Evropske unije. Visoka predstavnica Mogherini je čestitala na postignutim rezultatima, ponovivši da BiH ima podršku za nastavak još aktivnijeg evropskog puta.

Ocijenila je da je ostvaren vidljiv napredak u realiziranju zadataka koje je BiH dobila od Evropske unije te da je u narednom periodu neophodna još čvršća saradnja zemalja zapadnog Balkana na jačanju sigurnosti i na suzbijanju terorizma i svih oblika ekstremizma.

Zahvalivši na podršci i pomoći BiH u procesu evropskih integracija, Zvizdić je izrazio uvjerenje da će veliki napredak koji je ostvarila BiH biti prepoznati 20. septembra kada će Vijeće trebalo usvojiti zaključak o prosljeđivanju zahtjeva BiH Evropskoj komisiji s pozivom za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije