Europski sud pravde presudio da je Uber službeno taxi firma

Fena
Europski sud pravde presudio da je Uber službeno taxi firma
Uber je službeno prijevoznička firma, a ne digitalna usluga, presudio je Evropski sud pravde.

Zvaničnici ove kompanije za naručivanje vožnji tvrde da se radi o usluzi informacijskog društva, koja pomaže ljudima da ostvare kontakt jedni s drugima, a ne o taxi firmi, izvještava BBC.

Ovaj slučaj je otvoren nakon što je Uberu naređeno da poštuje pravila lokalnih prijevoznika u Barceloni.

Iz Ubera smatraju da ova presuda neće mnogo promijeniti način na koji ta kompanija radi u Evropi, ali eksperti kažu da bi ovaj slučaj mogao imati posljedice po tzv. "ekonomiju honorarnih poslova".

"Ova presuda neće promijeniti stvari u većini EU zemalja gdje mi već radimo po zakonu o prijevozu. Međutim, milioni Evropljana su i dalje spriječeni da koriste aplikacije poput naše. Kako je naš novi direktor rekao, primjereno je regulirati usluge kao što je Uber i stoga ćemo mi nastaviti dijalog s gradovima širom Evrope. To je stav koji ćemo zauzeti kako bismo osigurali da svi mogu dobiti pouzdanu uslugu prijevoza jednim pritiskom dugmeta", izjavio je glasnogovornik Ubera.

U svojoj presudi, Evropski sud pravde kaže da usluga, čija je svrha "povezati, kroz aplikaciju na pametnom telefonu i za naknadu, neprofesionalne vozače koji koriste vlastita vozila s osobama koje žele putovati kroz grad", mora biti klasificirana kao "usluga u području prijevoza" u EU zakonu.

"Kako trenutno piše u EU zakonu, na zemljama članicama je da regulišu uslove pod kojima se takve usluge pružaju u skladu s općim pravilima sporazuma o funkcioniranju EU", dodaje se u presudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije