Zakoni u FBiH ne omogućuju rad Ubera kao načina prijevoza

H. A.
Zakoni u FBiH ne omogućuju rad Ubera kao načina prijevoza
Facebook / Uber
Uber je aplikacija pomoću koju građani u 66 zemalja i više od 500 gradova u svijetu olakšavaju svakodnevni prijevoz, međutim nema naznaka da bi ovaj sistem prijevoza mogao zaživjeti u Bosni i Hercegovini jer važeći zakoni to ne dozvoljavaju.
Da bi neko postao prijevoznik, mora biti vlasnik firme ili zaposlenik firmi koje sarađuju s Uberom, ali nije riječ o licenciranom taksiprijevozniku. 
 
Jedina zemlja koja koristi ovu aplikaciju u našoj regiji je susjedna Hrvatska.
 
Glasnogovornica Ubera za regiju Balkana Alexandra Corolea za Radiosarajevo.ba potvrdila je da Uber želi biti u svakom gradu koji raste i razvija se, tako i u Sarajevu i drugim gradovima BiH, ali da zvanično nema nikakvih naznaka niti pokušaja da Uber uđe na naše tržište. 
 
Iz Ministarstva za saobraćaj KS-a su nam kazali da trenutno nema bilo kakvih aktivnosti za odobravanje tog vida prijevoza.

Također, Zakonom o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine i Zakonom o taksi prijevozu u KS-u uređeni su uvjeti i način obavljanja djelatnosti prijevoza osoba u drumskom prijevozu.

Kompanija Uber, mobilna aplikacija za naručivanje prijevoza putem mobilne aplikacije spaja putnike s najbližim slobodnim vozačima, bez obzira na to da li je riječ o  taksiprijevoznicima ili ne, temeljem te narudžbe vrši se usluga prijevoza, a naknada se također vrši putem te iste aplikacije. Pomoću Uber aplikacije svaki korisnik Android telefona može praktično biti klijent i taksista, nezavisno od toga da li ispunjava uvjete propisane zakonskim odredbama.

Uber - Uber ima želju doći u Sarajevo, FBiH nema zakona koji to odobrava

Navedeni prijevoz smatra se taksiprijevozom, a za šta je prema Zakonskim odredbama potrebno ispuniti propisane uvjete, odnosno između ostalog posjedovati “D” licencu i dopunsku taksioznaku.

Način na koji funkcionira Uber po sistemu "neko će vas prevesti" nije u skladu s navedenim zakonima te se ne može ni dozvoliti, odnosno takav prijevoz mogu vršiti samo licencirani taksi prijevoznici", pojasnili su za naš portal iz Ministarstva za saobraćaj KS-a.

Za obavljanje taksiprijevoza u Kantonu Sarajevo bez posjedovanja dopunske taksi oznake propisane su kazne, te oduzimanje vozila za ponovljeni prekršaj, istaknuli su iz ovog ministarstva.

Dakle, ako Uber pošalje zahtjev za izdavanje odobrenja za prijevoz na način kako funkcionira ova kompanija, on će biti odbijen sve dok se trenutni zakon ne promijeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije