E. G. Pons: Napuštanje EU nije izlazak sa tržišta, nego napuštanje snova

Radiosarajevo.ba
E. G. Pons: Napuštanje EU nije izlazak sa tržišta, nego napuštanje snova
EPP Group / Esteban Gonzalez Pons
Za samo nekoliko dana Europska unija će se, prvi put u svojoj historiji, suočiti s izlaskom jedne države iz ove unije, što je zabrinulo mnoge stanovnike najveće unije Starog kontinenta.

Građane je posebno zabrinulo to što EU napušta jedna od najvećih svjetskih sila Velika Britanija, a ništa manja zabrinutost vlada u Europskom parlamentu, kojem je ovih dana stiglo saopćenje da će Velika Britanija 29. marta pokrenuti proces napuštanja EU.

Iako će ovaj proces trajati dvije godine, posljedice napuštanja Velike Britanije već osjećaju građani cijele EU, zbog čega upozorenja stižu sa svih strana. Jedno od njih stiglo je kroz govor Estebana Gonzaleza Ponsa, španskog zastupnika u Europskom parlamentu koji je, kroz vjerovatno jedan od najboljih govora o EU ikada, upozorio na posljedice Brexita.

"Europa je trenutno ograničena sa svih strana: sa sjevera populizmom, s juga izbjeglicama koje se utapaju u moru, s istoka Putinovim tenkovima, sa zapada Trumpovim zidom. U prošlosti ratom, u budućnosti Brexitom. Danas, Europa je usamljena više nego ikada, ali njeni građani to ne znaju", kazao je Gonzales Pons u svom govoru.

Ipak, istaknuo je kako je EU upravo zbog ovakvih razloga najbolje rješenje i ne postoji alternativa za nju. Odluku o Brexitu nazvao je "najsebičnijom odlukom ikada i najpodmuklijim načinom da se kaže doviđenja zajednici".

"Europa nije zajedničko tržište, ona je volja da se živi zajedno, pa kada napuštate Europu vi ne napuštate zajedničko tržište, nego zajedničke snove. Mi možemo imati zajedničko tržište, ali ako nemamo zajedničke nade i snove - mi nemamo ništa. Europa je mir koji je stigao nakon rata, ona znači i praštanje između Francuske i Njemačke. Ona je povratak slobode za Grčku, Španiju i Portugal, označila je pad Berlinskog zida, kraj komunizma. Europa je država blagostanja, označava demokratiju, fundamentalna prava. Pa vas ja pitam možemo li živjeti bez ovog, predati sve to, zbog zajedničkog tržišta ostaviti sve ovo iza nas?", poručio je španski parlamentarac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije