Drastične kazne firmama koje ženama za isti rad budu davale manju plaću

Radiosarajevo.ba
Drastične kazne firmama koje ženama za isti rad budu davale manju plaću
Za jednak rad mora biti zagarantovana jednaka plaća i u borbi za postizanje tog cilja Island je prva država koja je zakonom i pod prijetnjom novčanih kazni obavezala poslodavce da takvu jednakost i dokažu.

Od januara 2019. firme na Islandu morat će redovno dokumentacijom dokazivati da nema rodne nejednakosti u isplati plaća.

Najveća banka Landsbankinn, nacionalizirana 2008. tokom finansijskog sloma, već je počela primjenjivati taj zakon.

Elisabet Bjornsdottir (34), koja je u ministarstvu financija zadužena za bankarski odjel, kaže da osobno nikada nije doživjela bio kakav oblik diskriminacije u odnosu na muške kolege.

Poznato je da je Island već sada u grupi zemalja u kojima je najmanje rodne nejednakosti. Međutim, kaže Bjornsdottir, "upravo je to jedan od temeljnih razloga zašto nam je potreban taj zakon, jer to je nešto što ne upada odmah u oči. Možda vam se čini da je tako... ali je to teško dokazati".

Na Islandu je od 1961. godine zakonom zagarantirana jednaka plaća za muškarce i žene, ipak novi zakon donosi kopernikanski obrat jer nisu zaposlenici ti koji moraju dokazivati da postoji rodna diskriminacija, već firme moraju dokazati da je razlika, ako ona postoji, opravdana drugim, a ne rodnim razlozima.

U praksi to znači da će poslodavci procjenjivati u redovnim razmacima zahtjeve za pojedino radno mjesto i sposobnost svakog zaposlenika da te zahtjeve ispunjava. Taj proces mora biti dokumentiran objektivnim kriterijima i proveden transparentno.

Ocjenjivat će se dob zaposlenika, stepen obrazovanja i osposobljenosti, iskustvo i dodana vrijednost koju zaposlenik ili zaposlenica unosi u posao.

Ako firma postupa u skladu sa zakonom, profesionalni kontrolor (to mogu biti konsultantski uredi) izdaju certifikat na rok od tri godine.

Landsbankinn će potrošiti 120.000 eura da se uskladi sa zakonom, a Baldur Jonsson, koji je u banci zadužen za ljudske resurse, ocjenjuje da su zakonske kazne ispravni put za stvarno premošćenje razlike u plaćama.

U proteklih devet godina Island je prema indeksu Svjetskog privrednog foruma bio među zemljama s najvećom jednakošću između muškaraca i žena. Međutim, čak i na Islandu, prema nacionalnim statistikama, razlika u plaćama iznosi 16,1 posto, što je europski prosjek prema podacima Eurostata.

Reforma će obuhvatiti oko 180 islandskih firmi i 147.000 zaposlenika na tom otoku s 347.000 stanovnika.

Poslodavci koji budu kršili zakon, bit će prijavljeni Agenciji za rodnu jednakost i novčano kažnjeni kaznom do 400 eura na dan. U ime transparentnosti javno će se objavljivati njihova imena.

Manjim tvrtkama dat će se rok do 31. decembra 2021., da se usklade sa zakonom. Međutim, sva ministarstva, javne ustanove i tvrtke s više od 250 zaposlenika morat će se uskladiti do 31. decembra 2018.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije