Doktor koji “liječi rak” sodom bikarbonom, osuđen zbog prevare i ubistva

Radiosarajevo.ba
Doktor koji “liječi rak” sodom bikarbonom, osuđen zbog prevare i ubistva
Priča o sodi bikarboni kao čudesnom lijeku protiv raka povlači se po domaćim portalima već godinama, uz prenošenje savjeta i recepata doktora koji ga je “patentirao”.

Nijedan od takvih članaka ne iznosi činjenice o italijanskom doktoru koji je zbog ove prakse izgubio liječničku dozvolu i koji je nedavno osuđen na 5,5 godina zatvora zbog nesavjesne prakse i ubistva pacijenta, piše Raskrinkavanje.ba.

Postoji više verzija priče o tome da je rak zapravo gljivica i da ga je moguće izliječiti sodom bikarbonom koja “alkalizira kiselost tumora”, za koju nema niti jedne zvanične potvrde, niti bilo kakve naučne studije koja je dokazuje.

Jedan od glavnih proponenata ove “terapije”, koji je, iz nekog razloga, privukao pažnju domaćih portala, jeste Tullio Simoncini, bivši doktor iz Italije.

Simoncini se zbog ovakve prakse više puta našao na sudu, svaki put zbog smrti pacijenata koje je “liječio” ubrizgavanjem smjese vode i sode bikarbone u tumornu masu, zbog čega je izgubio i dozvolu da se bavi liječničkom praksom u Italiji.

To su činjenice koje se ne mogu naći ni u jednom od desetina članaka objavljenih na portalima širom regije, koji tvrde da soda bikarbona dokazano liječi maligna oboljenja, često uz propratnu tvrdnju da se ta “tajna” krije od strane proizvođača lijekova, to jest “farmaceutske mafije”. Ovo su neki od naslova takvih članaka:

Tullio Simoncini je prvi put izveden na sud u Italiji, 2003. godine, nakon smrti troje ljudi koje je “liječio”. U sva tri slučaja, radilo se o malignim oboljenjima u finalnom stadiju, koje više nije bilo moguće izliječiti.

Simoncini, koji je tada radio kao klinički onkolog, uvjeravao je pacijente da ih može izliječiti ubrizgavanjem sode bikarbone. U prvom slučaju, jednu takvu “terapiju” je naplatio 400 eura. Pacijent je umro dan kasnije. U druga dva slučaja, “terapija” je trajala nešto duže, te su Simoncini i njegov brat, koji mu je bio asistent, naplatili ukupno 15.000 eura od dvije pacijentkinje. Obje su podlegle bolesti tokom trajanja “tretmana”.

Ostatak teksta možete pročitati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije