Češku niko ne zove novim imenom

Radiosarajevo.ba
Češku niko ne zove novim imenom
Šest mjeseci nakon što je usvojen zakon o promjeni imena Češke Republike u Čekiju, građani ove države i dalje je zovu njenim starim imenom.

Predsjednik Miloš Zeman, premijer i predsjednici oba doma parlamenta Češke Republike odobrili su u aprilu ove godine upotrebu naziva Czechia (Čekija ) umjesto Češka Republika u inostranstvu i UN-u sa ciljem da se strancima olakša korištenje čeških proizvoda, piše Guardian.

Ipak, šest mjeseci nakon uvođenja ove velike promjene, postalo je jasno da ta ideja neće moći tako lako zaživjeti.

“Malo je zbunjujuće. Češku niko ne zove Čekija, ne znam zašto. Ljudi su već navikli na naziv Češka Republika, tako da smatram da bi i dalje trebalo da se držimo toga”, rekao je Lukas Hasik, 40-godišnji softverski inženjer koji je u trenutku davanja odgovora žurio da čuje Dalaj lamu koji je bio u posjeti Pragu.

“Naziv je Češka Republika. Bilo bi lijepo da ima i kraće ime, ali Čekija ne zvuči lijepo. Zvuči suviše malo, ili kao neki dijalekt”, rekao je Zdenek Cech, 30-godišnji student u Pragu.

Nesloga u vezi s imenom potječe još iz 1992. godine, kada je bivša Čehoslovačka podijeljena na Češku Republiku i Slovačku.

“Historijski posmatrano, naziv Čekija ima smisla. Ali, stanovništvo i dalje koristi naziv Češka Republika. Ne možete mijenjati jezik zakonom; on je kao živi organizam. Samo lingviste i nacionaliste brine ova promjena. Kada svojim prijateljima spomenem Čekiju, zbijamo šale na njen račun. Nikad ne koristimo taj naziv”, rekla je Eliska Cmejrkova, profesorica češkog jezika u Pragu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije