Veliki trgovinski ugovor EU i Kanade propada zbog belgijske pokrajine

Radiosarajevo.ba
Veliki trgovinski ugovor EU i Kanade propada zbog belgijske pokrajine
Iako je 28 zemalja članica Europske unije podržalo potpisivanje bilateralnog trgovinskog ugovora između EU i Kanade, ovom ugovoru prijeti opasnost od propadanja jer ga ne prihvataju članovi parlamenta jedne belgijske pokrajine.

Europski lideri će se danas sastati, kako bi pokušali spasiti ugroženi pakt, koji nosi naziv CETA, a nakon što ministri u Belgiji nisu pronašli kompropisno rješenje koje bi zadovoljilo parlament belgijske pokrajine Wallonije, a koji blokiraju sveukupnu Vladu Belgije da potpiše sporazum, prenosi britanski The Guardian.

Zbog ove neodlučnosti europskih zvaničnika Kanada je veoma nestrpljiva, budući da je ovo drugi trgovinski ugovor sa svjetskim velesilama koji im propada, te zahtijevaju da se EU vrlo brzo izjasni u vezi sa ovim problemom. Ukoliko danas ne bude postignut dogovor sa parlamentom Walonije, to će sigurno značiti da kanadski premijer, Justin Trudeau neće doći na samit EU i Kanade u Briselu 27. oktobra, što bi za mnoge zvaničnike bila poražavajuća činjenica.

„Moramo što prije doći do dogovora. Naši prijatelji iz Kanade moraju da znaju na vrijeme da li će kupiti karte i doputovati kod nas“, kazala je povjerenica za trgovinu Unije, Cecilia Malmström.

Postavlja se pitanje da li će Europa uspjeti da izbjegne veliku diplomatsku propast, koju nepotpisivanje ovog ugovora nagovještava, a o čemu je nedavno govorio i premijer Kanade.

„Ako Europa ne potpiše ovaj progresivni ugovor sa državom kao što je Kanada, onda ko može pomisliti na to da će moći razvijati privredu u narednih nekoliko godina“, kazao je Trudeau.

U vezi sa ovim ugovorom EU i Kanada su počele pregovarati prije čak sedam godina, a danas, pred historijsko potpisivanje, čini se da od njega ponovo neće biti ništa. Čak i da pronađu rješenja, europski zvaničnici ne mogu očekivati da cjelokupan ugovor bude proveden odmah, jer će neki njegovi dijelovi biti zamrznuti zbog nerješenih problema sa nacionalnim vladama članica EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije