Bild: Raste broj izbjeglica novom balkanskom rutom, u fokusu je BiH

J. M.
Bild: Raste broj izbjeglica novom balkanskom rutom, u fokusu je BiH
Broj izbjeglica na svim rutama u srednjoj Europi ponovo raste, a najviše se koristi nova balkanska ruta.

Hiljade ljudi dolaze na naš kontinent preko zapadnog Balkana: Oni čekaju u Bosni i Hercegovini za dalje putovanje u srednju Europu, piše njemački Bild.

Europska komisija govori o "iznenadnom rastu broja izbjeglica", dok austrijska vlada kancelara Sebastiana Kurza već upozorava na moguće zatvaranje granica.

Poslije 2015. godine, odnosno sporazuma između EU-a i Turske o zatvaranju granica, značajno je smanjen broj novih migranata. 

Stara balkanska ruta bila je zapečaćena demarkacijom Makedonije. Pored toga, Turska je kontrolirala granice na Mediteranu i spriječila masovne prelaze migranata i izbjeglica u čamcima na naduvavanje.

Međutim, Europska komisija sada izvještava o "većim kretanjima" izbjeglica preko Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i Sloveniju. Granice na novoj putanji zapadnog Balkana su otvorene za izbjeglice.

Kontrola ulazaka postoji tek na dijelu rute koji se nalazi na granici između Bosne i Hercegovine i država članica EU - Hrvatska i Slovenija.

BiH u fokusu: U gradovima Bihać i Velika Kladuša na sjeveru zemlje, prema podacima UNHCR-a, oko hiljadu migranata trenutno čeka priliku da pređe u Hrvatsku i Sloveniju.

Da se izbjeglicama ne dozvolilo da dođu do granice EU-a u Hrvatskoj i Sloveniji, austrijski kancelar Kurz želi razgovarati s albanskim premijerom o kontroli vanjskih granica. Albanija je prva zemlja koja migranti prelaze iz Grčke.

A pritisak na Grčku ponovo raste: Preko istočnog Mediterana u ovu zemlju je stiglo 67,5 posto više migranata nego u prvih pet mjeseci prošle godine. A preko tursko-grčke kopnene granice prešlo je devet puta više migranata nego u prethodnoj godini.

Iako brojke još nisu "alarmantne" Herber Kickl, austrijski ministar unutrašnjih poslova, potvrdio je njegova zemlja prati kretanja izbjeglica te da će, "ako bude potrebno", zatvoriti granice.

Novost na balkanskoj ruti je "avio-tranzit" Iranaca preko Srbije. Balkanska zemlja u septembru 2017. godine ukinula je vize za državljane Irana. U Srbiju je na regularan način doletjelo 11.305 Iranaca, ali ih se vratilo samo 9.052. 

Više od dvije hiljada Iranaca koji "nedostaju" sigurno sreću nisu potražili u Srbiji nego u EU...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije