Kasarna u Hadžićima bit će opremljena za smještaj migranata

Radiosarajevo.ba
Kasarna u Hadžićima bit će opremljena za smještaj migranata
FOTO: AA / Migranti
Kasarna "Ušivak" u Hadžićima bit će opremljena za smještaj migranata, čime će biti prošireni kapaciteti uz Azilantski centar u Delijašu i Imigracioni centar u Istočnom Novom Sarajevu.

Na području Unsko-sanskog kantona na novoj lokaciji bit će stvoreni uvjeti za smještaj migranata.

Vijeće ministara BiH informirano je o stanju u oblasti migracija i rezultatima sastanka Operativnog štaba, održanog 25. maja ove godine u skladu sa zaključcima Vijeća ministara BiH o redovnom informiranju na svakoj sjednici.

U proteklom periodu provedene su desetine aktivnosti na sprečavanju ilegalnih ulazaka migranata u BiH, rješavanju pitanja dodatnog smještaja za migrante te su poduzeti konkretni koraci za dobijanje međunarodne pomoći za rješavanje migrantske krize u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Prema podacima ministra sigurnosti, u Bosnu i Hercegovinu je u periodu od 1. januara do 27. maja ove godine ušlo i registrirano 4.870 ilegalnih migranata, od kojih je njih 4.215 izrazilo želju da zatraži azil, a 423 migranta su i zatražila azil.

Upućivanje dodatnih policajaca na granicu BiH pokazalo se efikasnim jer su ilegalni ulasci smanjeni za 50 posto nakon usvajanja Plana hitnih mjera, a aktivnosti na zaprečavanju granice BiH sa istočnim susjedima se nastavljaju upućivanjem dodatnih policajaca.

Policijske agencije BiH u saradnji sa nadležnim policijskim tijelima svih nivoa vlasti pojačat će aktivnosti na otkrivanju i suzbijanju krivičnih djela u vezi s trgovinom ljudi.

Vijeće ministara uputilo je Evropskoj komisiji Akcijski plan hitnih mjera u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH, kako bi se osigurala međunarodna pomoć za rješavanje migrantske krize u BiH.

Istovremeno je od Razvojne banke Vijeća Evrope zatražen milion eura za provođenje Akcijskog plana hitnih mjera za rješavanje migrantske krize u BiH.

Ministar sigurnosti BiH bit će domaćin sastanka ministara unutrašnjih poslova regionakoji će biti održan 7. juna ove godine u Sarajevu, i na kojem će se razmatrati stanje u oblasti migracija. Istovremeno, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH nastavlja razgovore s nadležnim tijelima država regiona i predstavnicima relevantnih međunarodnih institucija u svrhu definiranja daljnjih pravaca djelovanja u zaštiti ljudskih prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije