Mektić: Od početka godine u BiH ušlo gotovo 5.000 nezakonitih migranata

Fena
Mektić: Od početka godine u BiH ušlo gotovo 5.000 nezakonitih migranata
FOTO: Radiosarajevo.ba / Dragan Mektić

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je danas novinarima u Sarajevu da je dogovoreno da na svakoj od narednih sjednica Vijeća ministara BiH bude informacija o pojačanom prilivu migranata u BiH, iznoseći podatak da je od početka godine do danas u BiH ušlo 4.870 nezakonitih migranata.

Istaknuo je da je od tog broja njih 4.215 iskazalo namjeru za podnošenje azila, a 423 osobe su podnijele zahtjev za azil, dodajući da je moguće da postoji određeni manji broj migranata koji nisu na adekvatan način registrirani.

Migranti u Sarajevu iftare na otvorenom, volonteri trebaju pomoć

Vrlo zlonamjernim, netačnim i skandaloznim je nazvao izjave nekih nosilaca funkcija u BiH koji su iznosili određene brojeve o migrantima, preuveličavajući broj migranata do oko 60.000, bez ikakvih validnih argumenata, te ocijenio da su na taj način bespotrebno uznemirili javnost u BiH.

Mektić je naveo da je zadovoljan rezultatima uključivanja policijskih snaga kao pomoć Graničnoj policiji BiH radi bolje kontrole i zaštite granice. Također je naveo da je za oko dvije trećine smanjen priliv migranata na području Višegrada, ali se broj migranata koji prelaze granicu povećava na području Gacka i Trebinja. 

Također, u saradnji s Crvenim krstom Kantona Sarajevo u bivšoj kasarni u naselju Ušivak kod Hadžića trebao bi biti formiran kamp za migrante jer su potrebni dodatni kapaciteti za smiješaj, a sadašnji kamp u Bihaću bit će dislociran između tog grada i Velike Kladuše.

"Oko svakog centra koji formiramo za migrante uspostavlja se i mreža organiziranog kriminala za krijumčarenje i trgovinu ljudi i takav slučaj je bio i u Salakovcu kod Mostara te je zatraženo od SIPA-e, Federalnog MUP-a i MUP-a HNK da maksimalno rade na sprečavanju i otkrivanju tih grupa", kazao je.

Budući da je BiH članica u međunarodnom kriznom fondu, aplicirao je da Bosna i Hercegovina dobije milion eura za saniranje posljedica migrantske krize i troškova nastalih velikim prilivom migranata.

Kazao je da je za 7. juni planiran ministarski sastanak u Sarajevu, koji će biti posvećen traženju odgovora na migrantsku krizu, ali i otkrivanju i sprečavanju pojava krijumčarenja ljudi, a tom skupu, dodaje, trebalo bi da prisusutvuju ministri iz osam zemalja.

"Tražeći rješenje za zaustavljanje migrantskog talasa, potrebno je pronaći jednu tačku za zaustavljanje. Što ta tačka bude južnije, to će biti bolje, moguće u ili oko Grčke, gdje možemo računati i na pomoć Frontexa", pojasnio je ministar sigurnosti BiH. 

Skup u Sarajevu će imati dva panela, prvi će imati za temu sprečavanje i zaustavljanje ilegalnih migracija, a drugi dio će biti fokusiran na humanitarni prihvat i tretman migranata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije