Barnier: Vrijeme je kratko za postizanje sporazuma o Brexitu

Fena
Barnier: Vrijeme je kratko za postizanje sporazuma o Brexitu
EPA / Michel Barnier
Ujedinjeno Kraljevstvo morat će postići sporazum o Brexitu do oktobra 2018., tvrdi Michel Barnier, šef pregovaračkog tima EU za Brexit.

Barnier izjavio je novinarima u utorak da će "vrijeme biti kratko" za pregovore jer predloženi sporazum treba biti ratificiran u okviru dvogodišnjeg procesa koji će biti pokrenut u martu.

Kazao je da je radna grupa od 30 ljudi oformljena kako bi se osiguralo da EU "bude spremna" kada se pokrene član 50 Lisabonskog sporazuma.

On je upozorio protiv "probiranja" u pitanjima kao što je jedinstveno tržište.

"Vrijeme će biti kratko. Jasno je da će period za aktuelne pregovore biti kraći od dvije godine", izjavio je Barnier na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Dodao je da je na početku dvogodišnji period podrazumijevao vrijeme za Vijeće da odredi smjernice i ovlasti pregovore te da na kraju sporazum moraju odobriti Vijeće i Evropski parlament , a sve u roku od dvije godine.

"Sve u svemu, bit će na raspolaganju manje od 18 mjeseci za pregovore. To je kratko. Ukoliko nas Britanci obavijeste do kraja marta kako je premijerka Theresa May izjavila da hoće, ispravno je reći da bi pregovori mogli početi nekoliko sedmica kasnije i član 50 mogao bi se realizirati do oktobra 2018. godine", izjavio je Barnier, prenosi BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije