Austrijska privreda bolja od njemačke

Radiosarajevo.ba
Austrijska privreda bolja od njemačke
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo / Beč ima najjeftiniji prevoz u Evropi

Austrijska privreda i u narednom periodu razvijat će se pozitivno i nema opasnosti od recesije, ističu ekonomski instituti IHS i Wifo.

U drugoj polovini godine privreda će ponovo rasti zahvaljujući privatnoj potrošnji, prognoziraju i dodaju da time austrijska privreda bolje stoji od njemačke.

Relativno visoka povećanja plata i početak primjene novouvedenih poreskih olakšica za porodice sa djecom podstiču potrošnju robe i usluga, što će nadoknaditi blagi pad industrije, analiziraju Wifo i IHS, prenosi agencija Tanjug.

Wifo procjenjuje da će privredni rast u tekućoj godini iznositi 1,7 posto, a IHS je obazriviji u prognozama koja ukazuje da će privredni rast biti 1,5 posto.

Takođe i nezaposlenost će dalje padati, što dodatno podstiče kupovnu moć, a istovremeno inflacija ostaje niska.

U Njemačkoj, kako ukazuju eksperti, situacija nije tako dobra kao u Austriji zbog problema automobilske industrije, pa će rast biti svega jedan odsto.

Takođe i prosječni rast koji se prognozira za eurozonu niži je od austrijskog i očekuje se da će iznositi 1,4 posto. Ministar finansija Austrija Hartvig Leger zadovoljan je prognozama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije