Nova Centralna autobuska stanica za Beč

Radiosarajevo.ba
Nova Centralna autobuska stanica za Beč
Foto: eurocommpr.ba / Nova Centralna autobuska stanica za Beč
Nakon velikih ulaganja u proširenje aerodroma i izgradnju nove Glavne željezničke stanice, na red je došlo i poboljšanje uslova za međunarodni autobuski saobraćaj u Beču.

S obzirom na kontinuirani rast međunarodnog autobuskog saobraćaja u posljednjih pet godina, Grad Beč je odlučio da gradi novu Centralnu autobusku stanicu koja će sa sadašnje lokacije Erdberg preseliti u 2. gradski okrug u blizinu stadiona Ferry-Dusika.

Prema aktuelnim podacima, u Beč je lani obavljeno 200.000 dolazaka i odlazaka međunarodnih autobuskih linija (2013.: 93.000) sa pet miliona putnika. Skoro svaki glavni evropski grad povezan je autobuskom linijom s Bečom, a zahvaljujući povoljnim cijenama karata ovaj oblik međunarodnog saobraćaja posebno je omiljen među mlađom populacijom.

Od ukupnog broja turista koji godišnje posjećuju Beč, njih 15 posto putuje autobusom.

Nalog za pripreme, planiranje i realizaciju nove Autobuske stanice Grad Beč je povjerio svom holdingu "Wien Holding" čiji su zadaci da pouzdano provjeri troškove projekta, osmisli modele financiranja i izradi biznis plan s ciljem finansiranja troškova preduzeća kroz prihode. Projekat bi trabao biti okončan za pet godina.

Nova lokacija nalazi se direktno na trgovačkom keju Handeskai za koji postoji direktni izlaz s autoputa A23. I na ovoj lokaciji je osigurana veza s javnim prevozom pa turisti do centra grada mogu stići za sedam minuta.

Nova autobuska stanica imat će dva sprata - prizemlje i podzemnu etažu sa 36 perona. Predviđene su i atraktivne čekaonice, prodavnice, gastronomija, digitalni sistemi informisanja i kupovine karata, sigurnosti i rasvjete.

Osim povezanosti s javnim prevozom, planirane su i stanice za alternativne oblike mobilnosti kao dijeljenje automobila ili bicikla. Sve u svemu, glavna ideja je da se putnicima stvori ambijent koji vlada na aerodromima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije