Danas zvanično imenovanje: Ko čini novu Vladu Kantona Sarajevo?

0
L. M.
Danas zvanično imenovanje: Ko čini novu Vladu Kantona Sarajevo?
Foto: Privatni album / Nihad Uk

Vlada Kantona Sarajevo će biti formirana sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je zakazana za danas, 24. marta s početkom u 9 sati. 

Ranije je potvrđeno da će Vladu činiti ministri iz stranaka Narod i pravda, Socijaldemokatska partija, Naša stranka i Stranka za BiH.

Nihad Uk je prijedlog Naše stranke za premijera Kantona Sarajevo i bit će najmlađi predsjednik Vlade KS.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Uk je ranije u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba kao svoj prvi zadatak najavio da će insistirati da u prvim mjesecima mandata akcenat stavimo na čišćenje kantona.

Donosimo imena svih ministara u Vladi KS kao i njihove biografije.

Admir Katica - ministar unutrašnjih poslova (NIP)

Rođen je 1975. godine, gdje je i diplomirao na Fakultetu kriminalističkih nauka, a zatim i magistrirao na Pravnom fakultetu. Stručno usavršavanje imao je i na Policijskoj akademiji Baton Rouge, Univerzitetu Louisiana, te pri Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova. Zadnji radni angažman imao je na poziciji šefa Kabineta Predsjedništva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Ministar Admir Katica
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Ministar Admir Katica

Obnašao je funkciju ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u periodu decembar 2018. godine do početka 2020. godine. U januaru 2021. ponovo stupa na navedenu funkciju nakon smjene Vlade KS. Katici će ovo biti treći mandat na funkciji ministra unutrašnjih poslova.

Omer Osmanović - ministar za boračka pitanja (NIP)

Omer Osmanović rođen je 1968. godine. Diplomirao je na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu 2011. godine. Na istom fakultetu odbranio je i doktorsku disertaciju 2019. godine. Najveći dio radnog iskustva stekao je u polju sigurnosti, gdje je radio na obezbjeđenju ličnosti i objekata te kao specijalni policajac.

Omer Osmanović
Foto: Press služba KS: Omer Osmanović

Za vojne zasluge u odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. dobio je odlikovanje "Srebrena policijska zvijezda". Dobitnik je i nagrade „Franklin Award“ za posebne zasluge tokom rada u Ambasadi SAD-a u BiH, koja mu je uručena u ime Ministarstva vanjskih poslova SAD. Osmanović je i u prošlom sazivu Vlade obavljao ovu funkciju.

Naida Hota-Muminović - ministrica osnovnog obrazovanja i odgoja (NIP)

Rođena je 1981. godine u Sarajevu. U Sarajevu je diplomirala na Odsjeku za engleski jezik i književnost Filozofskog fakulteta te na Pravnom fakultetu. Trenutno pohađa postdiplomski studij na Odsjeku za menadžment Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Profesorsku karijeru počela je u Bošnjačkoj gimnaziji gdje je posljednjih pet godina bila i direktorica.

Naida Hota-Muminović
Foto: Ministarstvo obrazovanja KS: Naida Hota-Muminović

Bila je i članica Komisije za izradu teksta Nacrta zakona o srednjem obrazovanju Kantona Sarajevo. Prevoditeljica je djela „Čitanje muslimanskog uma“, autora Hasana Hathouta. Osim engleskog, govori i njemački jezik. Hota-Muminović je i u periodu 2018-2022 bila na istoj funkciji.

Zlatko Mijatović - ministar privrede (NIP)

Zlatko Mijatović rođen je 1984.godine u Sarajevu. Diplomirao je na Pravnom fakultet Univerziteta u Sarajevu 2008.godine, a Pravosudni ispit je položio 2014.godine. Pored formalnog obrazovanja isti je kontinuirano sticao dodatna znanja i vještine kroz učešća na raznim radionicama, edukacijama, seminarima i obukama. 

usvom dosadašnjem radnom iskustvu od skoro 15 godina isti je obnašao razne pravne poslove kako u javnom tako i privatnom sektoru, pa je tako radio u Ministarstvu vanjskih poslova BiH na poslovima III sekretara za pravne poslove. Govori aktivno njemački i engleski jezik.

Adnan Šteta - ministar saobraćaja (SDP)

Adnan Šteta, trenutni ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo i predsjednik Kantonalne organizacije sarajevskog SDP-a. Rođen je 1980. godine u Mostaru. Ekspert je iz oblasti ekonomije sa velikim iskustvom u segmentu kriznog menadžmenta, marketinga, nabave prodaje.

Adnan Šteta
Foto: Vlada KS: Adnan Šteta

U njegovom mandatu u Ministarstvu saobraćaja pokrenuti su projekti u Kantonu Sarajevo vezani za javni prevoz i cestovnu infrastrukturu.  

Adnan Šteta je magistar ekonomije. Govori italijanski i engleski jezik.

Kenan Magoda - ministar kulture i sporta (SDP)

Kenan Magoda rođen je 1984. godine u Sarajevu gdje je završio Sportsku gimnaziju, a zatim i Fakultet za sport i tjelesni odgoj (VII stepen). Poslovnu karijeru započinje 2007. godine. Bio je dugogodišnji direktor Rukometnog Kluba 'Bosna'. Obnašao je i pozicije generalnog direktora ZOI’84 i Predsjednika Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Na posljednjim izborima 2022. godine izabran je u Skupštinu Kantona Sarajevo. Delegat je u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i član Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine. Govori engleski i njemački jezik.

Kenan Magoda
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Kenan Magoda

Haris Vranić - ministar zdravstva (SDP)

Haris Vranić rođen je u Sarajevu 1965 godine. Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu završio je 1991. godine. Specijalista je opće hirurgije i subspecijalista vaskularne hirurgije. Postdiplomski studij završio na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, a potom uspješno odbranio magistarsku i doktorsku tezu i stekao titulu doktora medicinskih nauka. Trenutno je vanredni profesor hirurgije Medicinskog fakulteta SSST Univerziteta u Sarajevu.

Autor više od 30 radova u indexiranim časopisima, kao i nekoliko vodiča, monografija i udžbenika. Uposlenik KCUS od 1997 – 2020 god, a potom uposlenik OB "Prim. dr Abdulah Nakaš".

U proteklom periodu obnašao je poziciju ministra zdravstva Kantona Sarajevo. Član je Predsjedništva KO SDP BiH Sarajevo, a na posljednjim Općim izborima bio je kandidat SDP-a BiH za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine. Aktivno govori engleski i njemački jezik. 

Enda Pavić Pečenković - ministrica rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica (SDP)

Enda Pavić Pečenković rođena je 1977. godine u Sarajevu. Magistrica je socijalnog rada sa 19 godina staža u struci. Također, u procesu je završetka drugog master studija i sticanja zvanja magistrice psihologije.

Trenutno je zaposlena u JU "Kantonalni centar za socijalni rad Sarajevo", u Službi socijalne zaštite Općine Centar na poziciji šefice Službe. Aktivno govori engleski i španski jezik. 

Almir Bečarević - ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša (SBiH)

Almir Bečarević rođen je u Sarajevu 1965. godine i po zanimanju je diplomirani pravnik. U Sarajevu je završio Drugu gimnaziju i Pravni fakultet. Prvo radno iskustvo stekao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu gdje je radio od 1992. do 1996. godine. Potom se zapošljava u Elektroprivredu BiH – Elektroprenos na poziciji samostalnog stručnog saradnika za pravna pitanja, a zatim rukovodioca Samostalne službe pri direkciji JP EP BiH.

U BH-Gas dolazi 2000. godine i to na poziciju direktora pravnog sektora na kojoj ostaje sve do 2004. godine kada je imenovan za direktora kompanije sve do 2011. godine, gdje postaje savjetnik Uprave. Od 2022. godine do danas obavlja poslove Stručnog saradnika za imovinsko - pravne odnose u BH-Gasu. 

Emir Dedović - ministar finansija (SBiH)

Emir Dedović rođen je 1968. godine u Goraždu. Srednju ekonomsku školu završio je u Goraždu, a Ekonomski fakultet u Sarajevu 1995. godine. Profesionalnu karijeru započinje 1995. godine u Općini Novi Grad Sarajevo .

Trenutno radi na poslovima i zadacima Pomoćnika općinskog načelnika za finansije i vršioca dužnosti Pomoćnika općinskog načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj u Općini Novi Grad Sarajevo. Od 1996. godine do danas bio je učesnik svih edukacija i treninga u organizaciji MMF-a, Svjetske banke, OSCE-a, kao i domaćih organizacija o temi Reforme finansijskog poslovanja javnog sektora u Bosni i Hercegovini.

Darja Softić-Kadenić - ministrica pravde i uprave (NS)

Darja Softić Kadenić rođena je 1982. godine i zaposlena je kao vanredna profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Uža specijalnost joj je građansko pravo. Diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a svoj drugi magistarski rad odbranila na Karl Franzens Univerzitetu u Gracu, gdje je osvojila i nagradu za najbolji magistarski rad u svojoj generaciji.

Darja Softić Kadenić
Foto: Naša stranka: Darja Softić Kadenić

Autorica je brojnih naučnih radova te članica nekoliko uglednih domaćih i međunarodnih profesionalnih organizacija. Od juna 2021. godine obnaša funkciju ministrice pravde i uprave Vlade Kantona Sarajevo. Govori njemački i engleski jezik, a poznaje francuski i španski. 

Pavle Krstić - ministar za nauku, visoko obrazovanje i mlade (NS)

Pavle Krstić je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Trenutno predaje na Katedri za urbanizam i prostorno planiranje. Također je predavač i na Šumarskom, Poljoprivredno-prehrambenom i Građevinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

U profesionalnoj karijeri bavio se projektovanjem enterijera, arhitektonskim projektovanjem i projektovanjem arhitektonske i urbane rasvjete, kao i pejsažnim projektovanjem. Trenutno obnaša dužnost šefa katedre na matičnom fakultetu. Bio je kandidat Naše stranke za Skupštinu Kantona Sarajevo na izborima 2022. godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije