Nihad Uk za Radiosarajevo.ba: Cilj je da idemo naprijed i nastavljamo dobre projekte

2
Radiosarajevo.ba
Nihad Uk za Radiosarajevo.ba: Cilj je da idemo naprijed i nastavljamo dobre projekte
Foto: Privatni album / Nihad Uk

Nihad Uk je prijedlog Naše stranke za premijera Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, prošlog mjeseca je Nihad Uk imenovan za mandatara novog saziva Vlade Kantona Sarajevo. Odluka je tada donesena nakon što su klubovi SDP-a, NiP-a i SBiH podržali prijedlog Naše stranke.

Ukoliko bude prihvaćen, on će biti najmlađi premijer u historiji Kantona Sarajevo.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, Nihad Uk je odgovorio na pitanja o čistoći Sarajeva, slučaju "Magoda", odlasku mladih, problemima roditelja sa nedostatkom vrtića, stambenim pitanjima i sindikalnim problemima... 

Radiosarajevo.ba: Gospodine Uk, zakazana je sjednica Skupštine KS na kojoj bi trebao biti potvrđen Vaš i mandat Vaše vlade, šta će biti Vaši prioriteti?

Nihad Uk: Moj prvi zadatak je da uspostavim koheziju u vladi. Insistirat ću da u prvim mjesecima mandata akcenat stavimo na čišćenje kantona. Želim da Sarajevo u narednih nekoliko mjeseci dobije onakvu sliku kakvu očekuju svi građani i građanke. Paralelno, očekujem da svako ministarstvo radi na svojim prioritetima. Želja mi je da nakon okončanja mandata građanke i građani osjete da im je kvaliteta života i društveni sadržaj bolji nego što je to bio prije.

Radiosarajevo.ba: Dogovaraju se završni dokumenti mjera za rad vlade u predstojećem mandatu, možete li nam otkriti šta će biti njihova centralna ideja, plan i poruka?

Nihad Uk: Završeni su principi naše koalicije, trenutno finaliziramo dokument mjera koji će biti potpisan prije sjednice. Od ministara i ministrica sam tražio da se posvete dijelu programa koji se odnosi na njihove resore. Nakon što dokument bude finaliziran, možemo pričati o detaljima. Cilj je da idemo naprijed, nastavljamo dobre projekte, nadograđujemo ih novim idejama i započinjemo nove.

Radiosarajevo.ba: Nedavno ste kazali da je prioritet građana pitanje čistoće u Sarajevu, da su u tom segmentu iznijeli najviše zamjerki, koje su aktivnosti u opciji?

Nihad Uk
Foto: Privatni album : Nihad Uk

Nihad Uk: Čistoća ulica Sarajeva nije isključiva odgovornost komunalnog preduzeća koje je nadležno za održavanje čistoće, već svih nas, građana i građanki. Paralelno s akcijom čišćenja plan je da se radi na kampanji ukazivanja na ovaj problem, u cilju njegove prevencije, a posebno me ohrabruje činjenica da će se uskoro formirati i komunalna policija.

Radiosarajevo.ba: S obzirom na to da je riječ o koalicionoj vladi, koliko ste zadovoljni sastavom kabineta, jeste li imali određenih zamjerki i koliko su partneri spremni da čuju takve sugestije?

Nihad Uk: Neke ministre i ministrice sam znao od ranije, neke sam tek upoznao. Radi se o osobama koje imaju odlične profesionalne karijere. Ako je suditi po prvim sastancima, to bi trebala biti uspješna priča. Raduje me saradnja s njima. Činjenica je da se radi o koalicionoj vladi, što znači da je svaki partner predložio ministra ili ministricu iza kojeg je stao u svakom pogledu.

Radiosarajevo.ba: Ovih dana mogli smo vidjeti proteste pred SDP-om zbog slučaja „Magoda“. SDP je, ipak, dao podršku svom kandidatu. Kako gledate na navedeni slučaj i podržavate li ministra Kenana Magodu?

Nihad Uk: Kroz političke pregovore koji su prethodili formiranju koalicije, SDP je preuzeo odgovornost za Ministarstvo kulture i sporta, te je za tu poziciju predložio Kenana Magodu. SDP i danas snažno stoji iza svog kandidata i u tome ih podržavam.

Nihad Uk
Foto: Privatni album : Nihad Uk

Radiosarajevo.ba: Kako vlada planira odgovoriti na sve ozbiljnije prigovore radnika i sindikata u Kantonu Sarajevo u različitim oblastima?

Nihad Uk: Aktuelna Vlada je učinila velike napore u rješavanju otvorenih pitanja sa sindikatima. Na Vladi koju ću predstavljati u narednom periodu je da dogovoreno implementira, a prvi korak je usvajanje budžeta gdje su već u prijedlogu budžeta uvrštena dogovorena povećanja. Razgovori između poslodavaca i sindikata su sasvim normalna stvar, to je sve u opisu posla premijera i ne bježim u narednom period od ove obaveze.

Radiosarajevo.ba: Jedno od pitanja koje se postavlja pred sve vlade jeste kako zadržati mlade u BiH. Rast cijena kvadrata u Sarajevu učinio je rješavanje stambenog pitanja za mlade misaonom imenicom, kako odgovoriti na ove izazove?

Nihad Uk: Vlada Kantona Sarajevo ranije je uvela subvenciju od 10 hiljada KM za kupovinu prvog stana. Teško da će u narednom periodu doći do povećanja ove subvencije. Međutim, to nije jedino što možemo uraditi kako bismo mladima olakšali kupovinu stana.

U prošlom sazivu Skupštine Kantona Sarajevo kolega Vibor Hadžić predložio je da osobe do 38 godina budu oslobođene plaćanja poreza za 45 kvadrata stana kada prvi put kupuju stan. To se odnosi na prvog člana domaćinstva, a na svakog narednog se broj kvadrata povećava za 15.

Kolegica Vildana Bešlija tražila je da ovi uslovi važe i za vanbračne, ne samo za bračne partnere. Ove izmjene propisa su trenutno u procesu.

Moramo, pored subvencija, posmatrati i druge faktore koji utječu na tržište nekretnina, posebno u Kantonu Sarajevo. Sigurno je da treba razmotriti oporezivanje nerezidencijalnih nekretnina, što bi vjerovatno utjecalo na cijene stanova koje su trenutno nerazumno visoke.

Radiosarajevo.ba: Vlada KS je u proteklom periodu pobrala brojne simpatije osiguravajući sredstva za porodilje u iznosu od 1.000, hoće li se ta praksa nastaviti?

Nihad Uk: Naravno. Nećemo ukidati zagarantovana prava građanima i građankama.

Radiosarajevo.ba: Istovremeno stižu prigovori građanki da po različitim općinama ima određenih diskriminacija prema zaposlenim ženama, dijelu njih se isplaćuju puni iznosi naknada, a za dio njih se vrše obustave, hoćete li provjeriti takvu praksu?

Nihad Uk: Tačno je da je bilo određenih problema prilikom sprovođenja ove odluke, ali su one, koliko sam upoznat, otklonjene. Pozivam sve koji potencijalno imaju probleme da se obrate nadležnom ministarstvu, siguran sam da ćemo naći rješenje.

Radiosarajevo.ba: Roditelji u Kantonu Sarajevu se suočavaju sa sve većim problemom nedostatka mjesta za djecu u vrtićima. Sistem EMIS se, kako tvrdi veliki broj rodielja, nije pokazao dobrim rješenjem. No, generalno, da li Kanton Sarajevo može biti primjer određenih aktivnosti poput programa izgradnje vrtića (zašto ne zajedno s privatnim sektorom i građanima) kako bi se osigurala mjesta za svu djecu i predškolsko obrazovanje u perspektivi postalo obavezno, jer svi znamo značaj predškolskog odgoja u razvoju djeteta?

Nihad Uk
Foto: Privatni album : Nihad Uk

Nihad Uk: Kanton Sarajevo već može biti primjer drugima u segmentu predškolskog odgoja. Ukinuli smo liste čekanja, kapaciteti JU Djeca Sarajeva povećani su za oko 600 mjesta, obnovili smo vrtiće Makovi, Kekec, Ciciban, Ljiljani u Vogošći, vrtić Vjeverica u naselju Alipašino Polje.

Ove godine je planiran završetak obnove obdanište u sklopu škole "Umihana Čuvidina" u naselju Boljakov Potok kao i vrtića Agan Bostandžić na Širokači te vrtića u Ilijašu. Za djecu koja, zbog manjka kapaciteta, ne budu mogla koristiti usluge javnog vrtića, Vlada Kantona Sarajevo i ove godine sufinansira njihov boravak u privatnim vrtićima. Može li bolje? Naravno, nećemo stati na ovome.

Radiosarajevo.ba: Kako vidite sve izvjesniju opciju blokade vlasti u FBiH? Kako će to utjecati na Kanton Sarajevo?

Nihad Uk: Vjerujem da će razum pobijediti i da će se blokada uskoro riješiti. Siguran sam da trenutna situacija neće utjecati na Kanton Sarajevo.

Radiosarajevo.ba: Vaša poruka građanima Kantona Sarajevo?

Nihad Uk: Budite mi partneri u kreiranju kvalitetnijeg i sadržajnijeg života u Sarajevu.

Ko je Nihad Uk

Nihad Uk je rođen 1989. godine u Sarajevu.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a potom magistrirao na Katedri za međunarodno javno pravo na istom fakultetu. 

Od 2017. godine je generalni sekretar Naše stranke, a prije toga je bio zaposlen u realnom sektoru.

Od 2016. do 2022. godine bio je vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Centar Sarajevo, a ujedno je delegiran u Gradsko vijeće Grada Sarajeva. 

Na Općim izborima 2022. godine u Bosni i Hercegovini izabran je za zastupnika Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo.

Na tim izborima je ostvario 2.923 glasa i bio je četvrti po broju glasova unutar liste svoje stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije