Velika akcija FUP-a: Pronađena droga vrijedna više od 300 hiljada maraka

0
Radiosarajevo.ba
Velika akcija FUP-a: Pronađena droga vrijedna više od 300 hiljada maraka
Foto: FUP / Droga otkrivena u akciji "WIndmolen"

Dana 12 februara 2022. godine, policijski službenici Federalne uprave policije u okviru planskih aktivnosti usmjerenih prema licima koja se dovode u vezu sa nabavljanjem, proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine proveli su operativnu akciju "Windmolen".

Kako je saopćeno, akcija je provedena na području Zeničko-dobojskog kantona, te je uhapšena osoba inicijala D.Š. (1995). Osoba se sumnjiči za izvršenje krivičnog djela Neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

"Postupajući po naredbi Suda Bosne i Hercegovine policijski službenici Federalne uprave policije su izvršili pretres motornog vozila, koje je zaustavljeno uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, te je tom prilikom pronađeno 16 paketa bijele materije težine oko 15,5 kg koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu amfetamin i jedna PVC vreća sa više stotina tableta koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu MDMA, kao i drugi predmeti koji će se koristiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Ćudić: "Drage kolege, da li se sjećate gdje ste bili u ljeto 1992...."

Ćudić: "Drage kolege, da li se sjećate gdje ste bili u ljeto 1992...."

Droga otkrivena u akciji

Foto: FUP: Droga otkrivena u akciji "WIndmolen"

Lice se sumnjiči da je drogu transportovalo iz Evropske Unije u Federaciju Bosne i Hercegovine s ciljem distribucije na ilegalnom tržištu. Ulična vrijednost pronađene droge je viša od 300.000 KM", saopćeno je iz FUP-a.

Prilikom provođenja akcije korišteni su i policijski psi Federalne uprave policije.

Uhapšena osoba je nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije u zakonskom roku predato u nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Iz Tužilaštva BiH, pak, otkrivaju da je droga otkrivena u spremniku za gorivo, a riječ je o količini od oko 15,5 kilograma sintetičkih opojnih droga, čija vrijednost na ilegalnom narko-tržištu dostiže više stotina hiljada KM.

"Prema prikupljenim dokazima, droga je prokrijumčarenja sa područja zemalja EU, te je nakon njenog krijumčarenja i ulaska vozila u Bosnu i Hercegovinu, na području Zeničko-dobojskog kantona, izvršeno lociranje vozila, u kojem je pronađena opojna droga.

Nakon pretresa, lišen je slobode osumnjičeni koji se tereti za kazneno djelo-neovlašten promet opojnim drogama iz članka 195. KZ BiH. Postupajući tužitelj je nakon ispitivanja osumnjičenog, prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana", navode iz Tužilaštva.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, dodaju, nastavlja istragu u ovom predmetu međunarodnog krijumčarenja narkotika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije