UIO / U dvije akcije oduzeto 7.803 kutija cigareta

29. 04. 2018. u 12:17:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u dvije odvojene akcije na područiju Sarajeva i na putnoj komunikacije Foča-Goražde oduzeli su 7.803 komada kutija cigareta tržišne vrijednosti cca 35.000 KM.

Na putnoj komunikaciji Foča – Goražde, u mjestu Ustikolina ovlaštena službena lica UIO BiH, Grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Sarajevo, u suradnji sa pripadnicima MUP-a BPK, pronašli su i u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva i Suda BiH privremeno oduzeli 5.770 kutija cigareta Ashima, Marble, Corset te Royal (FDS), koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO BiH.

U suradnji sa Grupom za istrage RC Sarajevo, protiv počinioca bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210a, Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Službenici Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Sarajevo tokom operativnog rada došli su do saznanja o više lica i putničkih vozila na područiju Sarajeva kojima se vrši distribucija i prodaja cigareta na područiju BiH. Nakon sumiranja operativnih saznanja provedena je akcija na lociranju i kontroli vozila i lica koja se dovode u vezu sa nelegalnim aktivnostima iz operativnih saznanja. Tom prilikom pronađeno je i privremeno oduzeto 2.033 kutije cigareta Floyd, Weston, FM, Marble, Ashima, Mac, Sunny, Trocadero, Royal (FDS), Cosmopolitan i druge koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO BiH.

Protiv počinilaca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o Akcizama u BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

U svojim dnevnim aktivnostima Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UINO BiH koriste vozila i specijalističku opremu doniranu od EXBS programa Vlade SAD. Uspješnom radu naših službenika doprinose u velikoj mjeri znanja, vještine i iskustva stečena tokom pohadjanja brojnih specijističkih obuka i treninga pod pokroviteljstvom EXBS programa.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA