UIO BiH i SIPA-e efikasnije će rješavati slučajeve utaje poreza

Radiosarajevo.ba
UIO BiH i SIPA-e efikasnije će rješavati slučajeve utaje poreza
U Banjoj Luci danas je potpisan poseban Memorandum o saradnji Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), saopćeno je iz UIO BiH.

Taj dokument podrazumijeva puno bržu i kvalitetniju razmjenu podataka neophodnih za provođenje istraga u svim slučajevima gdje postoji osnovana sumnja da je izvršena utaja indirektnih poreza.

UIOBiH će na zahtjev SIPA-e obezbijediti tražene podatke o pravnim subjektima registrovanim u Jedinstvenom registru UIO, za koje SIPA-a provodi određene istražne radnje.

Između ostalog, UIO će dostavljati SIPA-i spisak kompanija koje nisu u zakonskim rokovima izmirile svoje obaveze po osnovu indirektnih poreza, već su ušle u postupak prinudne naplate po osnovu PDV-a, akciza, carine i putarine.

Planirana je i razmjena baze poreskih obveznika rizičnog profila, kao i podaci o podnesenim krivičnim izvještajima.

Memorandumom je uspostavljeno posebno Koordinaciono tijelo u kojem se nalaze službenici UIO-e i SIPA-e, koje će pripremati sadržaj, formu i oblik neophodnih informacija za razmjenu, dodaje se u saopćenju UIO BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije