Od putarina za izgradnju autoputeva FBiH dobila 6,5 miliona, a RS 4,3 miliona KM

Fena
Od putarina za izgradnju autoputeva FBiH dobila 6,5 miliona, a RS 4,3 miliona KM
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Porezna uprava FBiH
Prihodi od indirektnih poreza u prva tri mjeseca ove godine iznosili su milijardu i 701 milion KM i veći su za 158 miliona KM ili 10,25 posto u odnosu na isti period 2017., potvrđeno je danas iz Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH.

Iz sredstava koje prikupio UIO s više od 80 posto finansiraju se svi nivoi vlasti u BiH: država, etiteti, Brčko Distrikt, kantoni u FBiH i općine u cijeloj BiH.

Nakon izvršenih povrata poreskim obveznicima koji su u prva tri mjeseca 2018. godine ostvarili pravo na povrat PDV u iznosu od 319 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko iznosili su milijardu i 382 miliona KM i veći su za 133 miliona KM u odnosu na prihode koje su s Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu 2017. godine.

Kad su u pitanju samo prihodi prikupljeni u mjesecu martu 2018., UIO je prikupila 575 miliona KM indirektnih poreza što je za 24 miliona KM više u odnosu na mart 2017. godine.

Za finansiranje državnih institucija u prva tri mjeseca 2018. godine raspoređen je iznos od 184 miliona KM. Ostatak sredstava raspoređen je na način da je Federacija BiH dobila 751 milion KM, Republika Srpska 376 miliona KM i Brčko distrikt 41 milion KM.

Po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva (0,10 KM), Federacija BiH je dobila dodatnih 6,5 miliona KM, Republika Srpska 4,3 miliona KM i Distrikt Brčko 0,2 miliona KM. Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,10 KM.

Uprava je u martu izvršila prenos sredstava na poseban podračun otvoren u Centralnoj banci BiH za uplate prihoda od putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva koje su izvršene u mjesecu februaru 2018. godine.

Iz UIO pojašnjavaju da je izvršen prenos prikupljene putarine za autoputeve i druge puteve, a prema podacima iz mjesečnog izvještaja o naplaćenim i raspoređenim prihodima u iznosu od 25.873.123,77 KM.

Raspodjela prihoda od putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva vršiće se po metodologiji koju propiše Upravni odbor posebnim aktom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije