Tri godine zatvora napadaču na kuću načelnika Ribnika

2
Radiosarajevo.ba
Tri godine zatvora napadaču na kuću načelnika Ribnika
Foto: MUP RS / MUP RS / Ilustracija

Dvadesetosmogodišnji Lj. K. iz Donjih Vrbljana osuđen je na tri godine zatvora za dva incidenta na području Ribnika, uključujući i napad na kuću općinskog načelnika Nebojše Karaća.

Kaznaju Nezavisne novine, krivim ga je proglasio Osnovni sud u Mrkonjić Gradu za niz krivičnih djela, a gdje spadaju oštećenje tuđe stvari, ugrožavanje sigurnosti, sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje, te nedozvoljeno držanje oružja.

Sud ga je, za sva ta krivična djela, osudio na jedinstvenu kaznu od tri godine zatvora, s tim da mu se u to uračunava vrijeme provedeno u pritvoru, počev od 21. decembra 2022. godine pa sve dok bude u zatvoru.

Nemile scene u BiH: Sudija brutalno pretučen na terenu, pet sati nije mogao napustiti stadion

Nemile scene u BiH: Sudija brutalno pretučen na terenu, pet sati nije mogao napustiti stadion

Optuženom se uz kaznu izriče i obavezno psihijatrijsko liječenje i čuvanje u Zavodu za psihijatrijsku forenziku na Sokocu.

"Opravdanost te mjere sud će provjeravati i o njenoj daljoj primjeni odlučivati svake godine, a obustavit će je kada utvrdi da je prestala potreba za njenom primjenom, nakon čega će optuženi nastaviti sa izdržavanjem izrečene kazne zatvora. Vrijeme provedeno u zdravstvenoj ustanovi uračunat će mu se u vrijeme trajanja kazne zatvora", precizirao je Osnovni sud u Mrkonjić Gradu.

Od osuđenog mladića je ovom presudom trajno oduzeto i 58 puščanih metaka. Oduzet mu je i nož sa drvenim oblogama drške sječiva od 15 cnetimetara, šrafciger, te sjekira sa drvenom drškom. Sve to bit će predato Policijskoj stanici Ribnik, koja će te predmete uništiti. Mještani, njih četvoro, uključujući i načelnika Karaća, s postavljenim imovinsko-pravnim zahtjevima upućeni su na parnicu.

Za Lj. K. je, podsjetimo, Okružno javno tužilaštvo Banja Luka 23. decembra prošle godine saopćilo za šta se on sve tereti.

"Osumnjičeni je 18. novembra 2022. godine u mjestu Donji Vrbljani, općina Ribnik, došao do kuće N. K. i L. K., oštetio vrata i prozore na kući, te ukućanima prijetio. U noći između 21. i 22. decembra, u istom mjestu, on je zapalio četiri plasta sijena vlasništvo V. V. i S. V., a kada su policajci izašli na mjesto događaja, napao ih je sjekirom, nožem i šrafcigerom, nakon čega je uhapšen. U pomoćnom objektu koji koristi pronađen je veći broj puščanih metaka, a koji su građanima zabranjeni za držanje", rekli su ranije iz banjalučkog tužilaštva.

Općinski načelnik Nebojša Karać ispričao je, nakon napada na njegovu kuću, da je zgrožen.

"Ovo je užasno i žalosno. Ne smijem ni pomisliti šta bi bilo sa mojim ukućanima da je ušao", rekao je tada Karać.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije