Presuda za "maštovitog" dilera: Sa partnerima prodavao drogu i putem društvenih mreža

0
Radiosarajevo.ba
Presuda za "maštovitog" dilera: Sa partnerima prodavao drogu i putem društvenih mreža
Foto: MUP RS / Policija, MUP RS / Ilustracija

Diler D. K. iz Bosanskog Šamca osuđen je na tri godine zatvora zbog trgovine drogom kao saizvršilac sa još dvije osobe.

Presudu je donio Okružni sud u Doboju za krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga.

Prema presudi, sa još dvije osobe lani od 1. jula godine do 19. septembra na području Bosanskog Šamca i okoline nabavljali su i držali radi prodaje marihuanu, heroin, kokain, ekstazi...

Konaković poručio ambasadoru Izraela u Srbiji: Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota!

Konaković poručio ambasadoru Izraela u Srbiji: Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota!

Navodi se da su u cilju preprodaje droge kontaktirali međusobno, ali i sa trećim osobama, sastajući se lično ili su se dogovarali telefonski, SMS porukama i putem društvenih mreža na internetu.

"D. K. i G. Š. nabavljali su heroin od Ž. S., dok je D. K. marihuanu nabavljao od njemu poznatih osoba da bi potom drogu koju su na taj način nabavili dalje prodavali N. I., M. B., B. P., D. M. i V. Đ.", navodi se u presudi Okružnog suda u Doboju.

U presudi se također navodi da je lani 23. jula tamošnja policija zaustavila moped kojim je upravljao optuženi, a kod njega je pronađena droga i digitalna džepna vaga kao i tri medicinske igle sa dvije šprice.

Dodaje se i da su 20 dana kasnije SMS porukama dogovorili da G. Š. ide po heroin kod Ž. S. i da dio donese optuženom. Potom su istog dana u blizini pružnog prelaza policajci zaustavili i kontrolisali Citroen kojim je u upravljao G. Š. i kod njega je pronađeno 2,11 grama heroina, 55 tableta tramadol, devet tableta lyrica, 12 medicinskih šprica sa iglama, limenka i kesica limuntosa.

U pretresima kod G. Š. i Ž. S. je pronađena određena količina droge, dok je prilikom pretresanja kuće i pomoćnih prostorija optuženog u Bosanskom Šamcu, između ostalog, pronađeni predmeti sa tragovima heroina.

"Neovlašteno su prodavali, radi prodaje kupovali, držali i prenosili supstance koje su proglašene za opojne droge, a djelo je izvršeno od strane više osoba, čime je optuženi D. K. zajedno sa Ž. S. i G. Š. pod tačkom 1. kao saizvršilac počinio krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga", stoji u presudi.

U izrečenu kaznu zatvora optuženom se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 19. septembra 2022. godine, a sud mu je produžio pritvor koji po ovom rješenju može trajati do pravosnažnosti presude i to najduže dok ne protekne vrijeme trajanja kazne izrečene u prvostepenoj presudi.

Oduzet mu je mobitel Iphone, te droga koja je preostala nakon vještačenja i to 9,2 grama biljnog materijala, vaga, 1,2 grama biljnog materijala, limenka, 0,4 grama braon materije.

Optuženi je dužan nadoknaditi troškove krivičnog postupka od 250 KM u roku od 30 dana po pravosnažnosti presude.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije