! / SIPA pojasnila koliko je ljudi uhapšeno i šta je oduzeto u akciji "Pero"

14. 11. 2019. u 12:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva, proveli operativnu akciju kodnog naziva „Pero“.

„Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na 12 lokacija i lišili slobode 20 lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine 'Organizovani kriminal' u vezi sa krivičnim djelima iz člana 383. 'Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja', člana 380. 'Primanje dara i drugih oblika koristi', člana 273. 'Poreska utaja' i člana 272. 'Pranje novca' istog zakona“, pojašnjeno je u saopćenju SIPA-e.

Dodaje se da izvršenim pretresima otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, procesne jedinice računara, određena količina novca, te razna poslovna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

„Takođe, SIPA je u skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, u okviru ovog predmeta izdala pet naloga za privremenu obustavu raspolaganja novčanim sredstvima u ukupnom iznosu od 1.078.234,44 KM na devet računa koji su otvoreni u pet banaka na ime tri fizička i tri pravna lica. Nakon kriminalističke obrade koju su izvršili policijski službenici SIPA-e u prostorijama MUP-a USK, 11 lica lišenih slobode predato je danas nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje“, pojašnjeno je.

Ističe se da sve gore navedene aktivnosti provodene su po naredbama Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona i Kantonalnog suda iz Bihaća, u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, te policijskim službenicima MUP-a RS, MUP-a Unsko-sanskog kantona, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a Zeničko dobojskog kantona, kojim se SIPA ovim putem zahvaljuje na pruženoj pomoći i saradnji prilikom realizacije ove operativne akcije.

NEMA KOMENTARA