Oglasili se iz Tužilaštva BiH o hapšenju inspektora SIPA-e

Radiosarajevo.ba
Oglasili se iz Tužilaštva BiH o hapšenju inspektora SIPA-e
FOTO: Radiosarajevo.ba / Akcija Pero

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine su potvrdili da su u policijskoj akciji Pero danas uhapšena, kako su naveli, dva zaposlenika SIPA-e, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Kako je navedeno, osumnjičeni su da su, u okviru svojih poslova i nadležnosti, došli do podataka iz provođenja posebnih istražnih radnji, te su neovlašteno i zloupotrebljavajući svoj službeni položaj, davali na uvid podatke osobama koje su obuhvaćene istragom zbog krivotvorenja i nezakonitosti u izdavanju diploma.

SIPA i jutros hapsi: U toku velika akcija u više gradova u BiH

Podsjetili su da je na ovom slučaju radi Tužilaštvo Unsko-sanskog Kantona.

Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju koji će ispisati osumnjičene i donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Akcija Pero je provedena danas. Pretreseni su stambeni i poslovni objekti, ostale prostorij, te pokretne stvari na 12 lokacija na području Bihaća, Cazina, SArajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva.

Zbog postojanja osnova sumnje da su osobe osumnjičene u ovom predmetu počinile krivična djela iz člana 340. Krvičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine “Organizovani kriminal”, a u vezi sa krivičnim djelima iz člana 383. “Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja”, člana 380. “Primanje dara i drugih oblika koristi” i člana 272. “Pranje novca”, naveo je glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

U akciji „Pero" uhapšen bivši predsjednik Skupštine USK, te dva pripadnika SIPA-e

Među uhapšenima je i bivši predsjednik Skupštine Unsko-sanskog kantona i član A-SDA Admir Hadžipašić.

Nezvanično saznajemo da su osumnjičene osobe bile uključene u nezakonito izdavanje fakultetskih i srednjoškolskih diploma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije