U akciji „Pero“ uhapšen bivši predsjednik Skupštine USK, te dva pripadnika SIPA-e

Radiosarajevo.ba
U akciji „Pero“ uhapšen bivši predsjednik Skupštine USK, te dva pripadnika SIPA-e
FOTO: Radiosarajevo.ba / Istragom obuhvaćeno 58 fizičkih i pravnih lica

Kako smo objavili ranije, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su započeli realizaciju operativne akcije kodnog naziva „Pero“.

U saopćenju koje je naknadno dostavljeno medijima iz SIPA-e, navodi se da su pretresani stambeni i poslovni objekati, te ostale prostorije i pokretnih stvari.

SIPA i jutros hapsi: U toku velika akcija u više gradova u BiH

Akcija se izvodi na ukupno 12 lokacija i to na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva, a zbog postojanja osnova sumnje da su lica osumnjičena u ovom predmetu počinila krivična djela iz člana 340. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine 'Organizovani kriminal', u vezi sa krivičnim djelima člana 383. 'Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja' člana 380. 'Primanje dara i drugih oblika koristi' i člana 272. 'Pranje novca' istog zakona“, pojašnjeno je.

Kako saznaje Žurnal, zbog nezakonitog izdavanja srednjoškolskih i fakultetskih diploma SIPA je do sad uhapsila tri osobe.

„Uhapšen je Admir Hadžipašić, bivši predsjednik Skupštine USK i funkcioner A-SDA. Zbog otkrivanja informacija iz istrage uhapšena su i dva pripadnika SIPA-e“, navodi se.

Dodaje se da je istragom obuhvaćeno 58 fizičkih i pravnih lica, teret se za krivično djelo organizovanog kriminala, pranje novca, utaju poreza, primanje dara i krivotvorenje isprave.

Iz Tužilaštva USK naveli su da se uhapšena lica terete za prodaju i falsifikovanje diploma. U periodu od 2014. godine do danas prodavali su diplome osnovne i srednje škole kao i faukltetske diplome. Tužilaštvo USK uspjelo dokumentovati lažne diplome za 300 lica.

Trenutno se vrše pretresi u Visokoj međunarodnoj školi Cazin i prostorijama škole Vita plus. Jedan od osnivača Visoke međunarodne škole Cazin je Admir Hadžipašić bivši predsjednika Skupštine USK i funkcioner A-SDA koji je ujedno i direktor Centra za obrazovanje odraslih Vita plus.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije